A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН висловлює співчуття з приводу смерті ректора Білоцерківського національного аграрного університету Анатолія Даниленка

Опубліковано 06 лютого 2021 року о 15:24


На шістдесят восьмому році життя, 6 лютого 2021 року, пішов із життя доктор економічних наук, професор, академік НААН, заслужений працівник сільського господарства України, відмінник освіти України, ректор Білоцерківського національного аграрного університету Даниленко Анатолій Степанович.

Він народився 4 березня 1953 року в селі Карапиші Миронівського району Київської області. У 1976 році закінчив ветеринарний факультет  Білоцерківського сільськогосподарського інституту, а в 1983 році заочно закінчив Уманський педагогічний інститут імені П.Г. Тичини.

У 1995 році захистив  кандидатську дисертацію «Підприємництво і сільська зайнятість (питання теорії і практики)» в Інституті регіональних досліджень НАН України. Докторську дисертацію «Розвиток підприємництва в АПК України (теоретико-прикладні аспекти)» Анатолій Степанович захистив   у Миколаївському сільськогосподарському інституті в 1997 році.

З 1998-го до 1999 року очолював Черкаську обласну державну адміністрацію. У період з 1990-го до 2005 року був Головою Державного комітету України з земельних ресурсів, а з 2005-го – завідувачем кафедри управління земельними ресурсами Національного аграрного університету. Ректором  Білоцерківського національного університету Анатолій Степанович став у 2008 році.

Анатолій Даниленко нагороджений орденами «Знак Пошани» (1989 р.), Золотою і двома Срібними медалями ВДНГ СРСР (1988 р., 1989 р.), нагородами заслуженого працівника сільського господарства (1994 р.), «За заслуги» ІІІ ступеня (2000 р.) та відмінника освіти України (2005 р.).

Активну адміністративну та наукову діяльність Анатолій Даниленко успішно поєднував із викладацькою діяльністю на кафедрі менеджменту. Під його керівництвом захищено дві докторські та шість кандидатських дисертацій.

Анатолій Степанович – відомий вчений у сфері економіки. Він зробив суттєвий внесок у заснування основних напрямів  проведення земельної реформи в умовах переходу до ринкових відносин, питання екологічного, ефективного, раціонального використання земель, охорони й збереження земельного фонду, регулювання земельного обігу та розвитку ринку землі, забезпечення  гарантій громадян на право власності на землю. Автор понад 130 наукових праць та автор і співавтор 43 пропозицій урядовим структурам. Брав участь у підготовці проєктів десяти Законів України, двох Указів Президента.

Винятково важливими для науки і практики є розроблені ним нові  підходи та управлінські методи із залученням інноваційного досвіду країн, де питання  реформування аграрного сектору успішно регулюються.

Життя Анатолія Даниленка – приклад інноваційного дослідника у своїй сфері. Він присвятив себе розв’язанням проблем агропромкомплексу, земельних ресурсів та соціального розвитку села. Мав великий авторитет у суспільстві, зокрема, серед колег та студентів.

Міністерство освіти і науки України висловлює щирі співчуття рідним, колегам і колективу Білоцерківського національного аграрного університету та всім тим, хто знав цю доброзичливу людину.

Із щирою скорботою і світлою пам’яттю.