A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН висловлює співчуття з приводу смерті академіка–засновника НАПН України Олександри Савченко

Опубліковано 06 листопада 2020 року о 11:02


На сімдесят восьмому році життя, 6 листопада 2020 року, перестало битися серце Віце-президента Національної академії педагогічних наук України, академіка-засновника Національної академії педагогічних наук України, головного наукового співробітника Інституту педагогіки НАПН України, доктора педагогічних наук, професора, заслуженого працівника освіти України Олександри Яківни Савченко.

Олександра Яківна – відомий вчений в галузі загальної педагогіки та дидактики початкової школи, автор оригінальної педагогічної системи формування та розвитку пізнавальної активності та самостійності школярів. Є фундатором потужної наукової школи, підготувала 15 докторів та 32 кандидатів педагогічних наук. Олександра Яківна є автором або співавтором понад 600 наукових праць та низки підручників. Брала активну участь в атестації кадрів вищої кваліфікації в якості члена спеціалізованих вчених рад.

Савченко О. Я. народилася 8 травня 1942 р. у м. Ізмаїл Одеської області. У 1958-1963 рр. вчилася у Ізмаїльському державному педагогічному інституті. З 1963 до 1967 р. працювала вчителькою початкових класів м. Києва, викладачем Київського державного педагогічного інституту ім. О. М. Горького. У 1967 р. вступила до аспірантури Науково-дослідного інституту педагогіки, у 1971 р. захистила кандидатську дисертацію. Працювала на посадах молодшого наукового співробітника, завідувачки лабораторії початкової освіти. У 1984 р. захистила докторську дисертацію. У 1992 р. була призначена на посаду головного вченого секретаря Академії педагогічних наук України. З 1995 до 2000 роки працювала заступником Міністра освіти України.

Олександра Яківна – видатний вчений, педагог, новатор – завжди намагалася наблизити активну наукову діяльність до вирішення практичних проблем. Вона акцентувала увагу молодих вчених на необхідності підтримки інноваційного розвитку освітньої сфери насамперед шляхом впровадження педагогічних концепцій та методик у реальну шкільну практику. Одночасно звертала увагу на необхідності знаходження нових нестандартних рішень, закликала застосовувати раціональні підходи у вирішенні будь-якої педагогічної або життєвої ситуації.

Олександра Яківна підтримувала й реформування шкільної освіти в Україні. Типові освітні програми для учнів 1-4 класів Нової української школи було розроблено під її керівництвом. Нове покоління українських школярів також буде навчатись і розвиватись завдяки роботі Олександри Яківни.

Життя Олександри Савченко – яскравий приклад долі дослідниці, яка свідомо обрала собі шлях бути провідником світлих ідеалів добра та справедливості.

Міністерство освіти і науки України висловлює щирі співчуття рідним, колегам, колективу Національної академії педагогічних наук України, учням, усім тим, хто знав цю неординарну та доброзичливу людину.

Із щирою скорботою і світлою пам’яттю.