A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН та Європейський центр імені Вергеланда співпрацюватимуть за 4 напрямами для розвитку громадянської освіти в школах – підписано Меморандум

Опубліковано 26 червня 2018 року о 13:58

Європейський центр імені Вергеланда  допоможе Міністерству освіти і науки в імплементації реформ у сфері освіти, розвитку громадянської освіти, розробці нових Держстандартів на компетентністній основі, впровадженні нових підходів до оцінки якості освіти та поділиться досвідом з питань організації освітнього процесу. Відповідний Меморандум про співпрацю було підписано сьогодні, 26 червня 2018 року, в межах Всеукраїнської конференції «Демократична школа» в Києві.

Від МОН Меморандум підписав заступник Міністра Роман Греба, від Європейського центру імені Вергеланда – виконавчий директор Ана Перона-Ф’єльдстад.

Під час свого виступу на конференції заступник Міністра подякував Центру за ту роботу, яку він проводять в Україні в напрямі розвитку демократичних компетентностей у школах, що повністю відповідає пріоритетам реформи середньої освіти, яку проводить наразі МОН.

«Я хочу подякувати цій програмі за можливість для 120 українських шкіл взяти участь у проекті, за підготовку пілотування нових навчальних програм для 5-9 класу та розвиток цифрових навичок в освіті», - сказав Роман Греба. 

Виконавчий директор Центру зазначила, що підписання Меморандуму дозволить поглибити співпрацю між Міністерством та Європейським центром імені Вергеланда.

Посол Королівства Норвегія в Україні Уле Т. Хорперстад відзначив, що це одна з найбільших програм, яку підтримує уряд Норвегії в Україні.

«Ми розглядаємо цю програму як важливий внесок у реформу освітнього сектору України. Вивчення європейських цінностей та демократії є дуже важливим для молодого покоління, яке одного дня візьме на себе відповідальність керівництва країною. Норвегія в цілому підтримує Україну у процесі здійснення реформ у різних секторах і норвезька програма підтримки перевищує цього року €22 млн. Особливий акцент ми робимо на програмах, що сприяють належному врядуванню, правам людини, верховенству права, антикоррупційним заходам, енергоефективності, європейській інтеграції», - сказав посол.

Нагадуємо, що для вчителів, які хочуть дізнатися більше про те, як налаштувати батьківську спільноту на прийняття інклюзивного навчання в школі, на сайті EdEra відкрився 3-й модуль онлайн-курсу «Робота вчителів початкових класів із дітьми з особливими освітніми потребами». 

Довідково:

Європейський центр імені Вергеланда – це європейський експертний центр у сфері освіти для демократичного громадянства, прав людини та міжкультурного порозуміння, заснований Радою Європи та Норвегією у 2008 році з метою надання підтримки державам-членам Ради Європи у реалізації політики у згаданій сфері.

Програма Демократична школа (2018-2021) є продовженням попередньої програми та має охопити до 180 шкіл до 2021 року. Програма полягає у демократизації освітнього процесу в школах-учасниках, заохоченні співпраці між школами, розробці та пілотуванні матеріалів для формування громадянських компетентностей у 5-9 класах. Також планується розробка масових відкритих онлайн курсів для вчителів.

Наразі у проекті беруть участь близько 120 шкіл, 30 шкіл – вже завершили свою участь, проте 10 все ще активно залучаються до роботи.