A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН та Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» співпрацюватимуть для висвітлення історії Голодомору 1932-1933 рр – підписано Меморандум

Опубліковано 02 серпня 2018 року о 18:39

Вивчення, популяризація та впровадження в освітній процес шкіл широкого вивчення історії Голодомору 1932-1933 рр. – геноциду української нації – саме такою є мета співпраці між Міністерством освіти і науки України та Національним музеєм «Меморіал жертв Голодомору». Відповідний Меморандум підписали сьогодні, 2 серпня 2018 року, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич та генеральний директор Нацмузею Олеся Стасюк у приміщенні МОН.

«Дякую вам за плідну співпрацю, яку ми вже маємо. Я розумію, якою важкою та важливою є ваша робота, адже ви піднімаєте та розповідаєте про надскладні питання нашої історії. Для цього потрібно весь цей травматичний досвід пропустити через себе. І я зичу вам сил та натхнення робити цю працю й надалі», – зазначила Лілія Гриневич.

Меморандум передбачає, що МОН та Національний музей «Меморіал жертв Голодомору»:

а) спільно беруть участь у створенні науково-методичної бази для освітнього процесу середньої та вищої школи, залучаючи до цього можливості партнерських установ та організацій;

б) співпрацюють у напрямку залучення напрацювань Музею з тематики Голодомору 1932-1933 рр. – геноциду української нації, для використання всіма установами системи освіти, що підпорядковані Міністерству, в освітньо-виховному процесі закладів загальної середньої освіти України;

в) домовляються про партнерство у сфері підвищення предметної компетентності адміністрацій закладів загальної середньої освіти, з метою інформування їх про важливість і необхідність вивчення історії Голодомору в школі та дослідження цієї теми на регіональному рівні в позашкільний час.

«Для нас надзвичайно важливо налагодити позитивну партнерську співпрацю зі школами. Бо зараз ми спостерігаємо, що вчителі певною мірою бояться говорити на цю тему, вважають її надто травмуючою, хоча, безумовно, все залежить від підходів. Наш музей теж здається надто страшним місцем, хоча більшість жодного разу там не була. Ми маємо налагодити довіру та партнерство, щоб почати чесно та відкрито говорити на таку складну тему», – розповіла Олеся Стасюк.

Нагадуємо, що наразі триває Всеукраїнський конкурс наукових, науково-дослідницьких проектів студентів та аспірантів на тему «Зберігаючи пам'ять про Голокост».

Мета конкурсу – пошук та підтримка талановитої молоді, залучення її до вирішення проблем вивчення, дослідження історії Голокосту на території України та інших країн Східної Європи, зокрема, розстріляних у Бабиному Яру у вересні 1941 року, та інших злочинів, скоєних тоталітарними режимами.