A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН та Мінцифра за підтримки ЄС представили перші результати пілотного проєкту «Оновлена інформатика – IT-студії»

Опубліковано 12 грудня 2022 року о 16:50


Міністерство освіти і науки України і Міністерство цифрової трансформації України в межах програми «EU4DigitalUA», що фінансується Європейським Союзом, представили перші результати пілотного проєкту «Оновлена інформатика – IT-студії». 

«Для вчителів предмет «Інформатика» є одним із найскладніших у шкільній програмі. Технології швидко змінюються, підручники застарівають, а нові актуальні теми з’являються щороку. Учителям потрібно постійно оновлювати знання та проходити перекваліфікацію. Наразі підхід до навчання інформатики змінюється з максимальним фокусом на практику, використанням сучасних навчальних платформ та цікавих для дітей завдань», – поінформував Дмитро Завгородній, генеральний директор директорату цифрової трансформації Міністерства освіти і науки України.

До роботи над програмою «Оновлена інформатика – IT-студії» залучили провідних українських експертів в галузі освіти, які працюватимуть над створенням освітнього контенту та впровадженням новітніх цифрових технологій у викладання, навчання та оцінювання учнів з 1 по 11 класи. Також у проєкті беруть участь представники ІТ-кластерів та ІТ-асоціацій України, які надають технологічну експертизу у розробленні нових тем у шкільному предметі «Інформатика», створенні навчальних відео з експертами, які працюють в ІТ.

«Одна з чотирьох стратегічних цілей Мінцифри – підвищити частку IT-індустрії у ВВП країни до 10%. Ми хочемо, щоб в Україні створювались мільярдні компанії, а кількість спеціалістів зросла вдвічі або втричі. Я вірю, що оновлені уроки ІТ-студій з інформатики стануть одним з перших кроків, щоб допомогти учням упевнено увійти в ІТ. Щоб їм було цікаво вчитися, використовувати інтернет для власного розвитку та досягнення цілей. А згодом створювати в Україні продукти, які стануть відомими у світі», – зазначив віцепрем’єр-міністр, Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Проєкт стартував у вересні. У ньому беруть участь 50 шкіл, 70 вчителів та понад 3 тис. учнів. Загалом було надіслано 405 заявок на участь. Серед них 28% закладів із сіл, селищ і селищ міського типу, 34% закладів із міст, 26% закладів з обласних центрів і 12% закладів зі столиці. 

«Цифрова освіта є надзвичайно важливою для України. Успіх цифрового суспільства та економіки, а також стійкість цифрової історії успіху України залежатиме від її молоді. Цифрова компетентність є вимогою і правом громадян бути конкурентоспроможними у цифровому суспільстві. Ось чому наша програма «EU4DigitalUA» продовжує докладати всіх зусиль для підтримки Міністерства цифрової трансформації та Міністерства освіти та науки у забезпеченні сталого розвитку цифрової освіти в довгостроковій перспективі», – сказав Ремі Дюфло, заступник Голови Представництва Європейського Союзу в Україні.

За словами заступниці Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерії Іонан, сьогодні як ніколи потрібно позбутися застарілих підходів.

«Ми будемо готувати не лише «користувачів», а й «креаторів цифрового контенту». Хочемо, щоб кожен школяр міг створювати цифрові середовища і цифровий контент. Це допоможе розвиватися, здобувати і поглиблювати знання. Cаме тому оновлена інформатика називається — IT-студії», – зазначила Валерії Іонан.

Проведене опитування серед учителів пілотних шкіл показало, що діти та вчителі із задоволенням користуються інноваційними освітніми матеріалами, які замінюють підручник на 50-70%. 

Матеріал 73 занять пілотного проєкту у першому семестрі складається з:

  • 15 анімованих відео;
  • 8 мотиваційних відео з IT-експертами;
  • 40 інструктивних допоміжних скрінкастів;
  • теоретичних матеріалів;
  • інтерактивних вправ;
  • тестових завдань.

Програма «EU4DigitalUA» для створення якісного контенту для учнів 1-11 класів сформувала офіс проєкту та залучила найкращих українських та європейських ІТ-фахівців.  Міжнародні експерти провели дослідження понад десяти навчальних платформ, щоб надати найкращі практики для IT-студій, а також допомогли у створенні рамки цифрової компетентності учнів для визначення знань і навичок, якими мають володіти школярі.

Наступного навчального року планують масштабувати оновлений курс на всі школи, щоб 4 млн українських учнів змогли навчатися цифрової грамотності. Курс буде у вільному доступі онлайн для вчителів інформатики та школярів України.

Нагадаємо, на платформі «Дія.Цифрова освіта» вийшов новий освітній серіал «Школа без цькувань».