A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН разом з партнерами презентувало онлайн-курс із громадянської освіти для учнів 10-х класів

Опубліковано 01 жовтня 2020 року о 20:31


МОН спільно з Всеукраїнською асоціацією викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова доба» за підтримки Програми «Долучайся!» (USAID/ENGAGE) презентували онлайн-курс із громадянської освіти для 10-их класів.

За словами заступниці Міністра освіти і науки України Любомири Мандзій, формування громадянських компетентностей у школярів – це, перш за все, знати, захищати і відстоювати свої права і обов’язки. Вона зазначила, що є абсолютним прихильником викладання предмета у школі. «Дякую усім, хто долучився до розвитку громадянської освіти в Україні та дякую за досвід та напрацювання колег. Будемо творити зміни разом», – наголосила Любомира Мандзій.

Онлайн-курс представлений 60 онлайн-уроками від найкращих педагогів України, журналістів, правників та інших фахівців із різних сфер суспільства. Курс складається не лише з відео-уроків, а й наповнений інтерактивними заняттями, форумами, тестами, опитуваннями та навіть готовими домашніми завданнями. На платформі є можливість реєстрації в ролі учня, вчителя чи незалежного користувача. Після реєстрації кожен отримає вільний доступ до середовища, де зможе опановувати матеріал, поспілкуватися зі своїм учителем, однолітками зі свого класу та навіть учнями з інших міст України. 

Світлана Супрун, фахівчиня з громадянської освіти Програми сприяння громадській активності «Долучайся», розповіла, що для оцінки ефективності курсу було опитано понад 700 десятикласників із 34-ох шкіл 14-и областей України. Вони пройшли тестування перед та після курсу. Тест містив 13 запитань. На початку курсу лише близько 40% дали правильну відповідь на понад 10 питань порівняно з майже 70% після його проходження. «Школа дійсно дає знання та готує наших дітей до дорослого життя», – зазначила Світлана Супрун.

Серед переваг курсу, які відмічають освітні експерти: 

  • широке коло спікерів, отже учням цікаво і вони не звикають до одноманітності;
  • застосування сучасної платформи з різними форматами для навчання; 
  • фіксація здобутків учасників освітнього процесу;  
  • постійне оновлення та додавання нових матеріалів, що дає змогу робити його ще більш цікавим.

«Цей курс вчить наших дітей робити усвідомлений вибір, він сприяє об’єднанню суспільства. Поясню чому. Мій колега, вчитель з окупованої території, якось сказав мені, що якби тема громадянської освіти була піднята на національний рівень раніше, з десяток років тому, ми б може і не мали такої конфронтації у нашій країні», – резюмував д.п.н., координатор освітніх проєктів Всеукраїнської асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова доба» Петро Кендзьор.

Довідково. З 2017 року Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку і впроваджується Pact в Україні, активно співпрацює з Міністерством освіти і науки України над впровадженням громадянської освіти у шкільну програму. Два роки тому в програму середньої школи предмет «Громадянська освіта» ввели як обов’язковий. Pact разом із МОН та Асоціацією «Нова доба» розробили матеріали для викладання цього предмета в 10-му класі. Понад 60 тисяч учнів щороку навчаються за цими матеріалами.