A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН проводить обговорення та консультації з громадськістю щодо участі України в Європейському зеленому курсі

Опубліковано 07 грудня 2020 року о 11:20


Міністерство освіти і науки України проводить обговорення щодо участі українських вчених та дослідників у реалізації Європейського зеленого курсу (ЄЗК). Мета – обговорення та врахування пропозицій щодо ефективної участі для країни в ЄЗК із представниками наукової спільноти, фінансових інституцій, експертним середовищем та громадськими організаціями.

Урядовою міжвідомчою робочою групою з питань координації подолання наслідків зміни клімату в межах ініціативи Європейської Комісії «Європейський зелений курс» розроблено проєкт Позиційного документу щодо участі України в ЄЗК із урахуванням результатів низки консультацій зі стейкхолдерами, органами виконавчої та законодавчої влади, експертного та наукового середовища, неурядових організацій, асоціацій.

Проєкт складений із урахуванням практики наближення законодавства України до права ЄС та базується на аналізі політик і законодавчих ініціатив у межах ЄЗК, праві Європейського Союзу, зобов’язаннях у рамках Паризької Угоди, Цілей сталого розвитку ООН до 2030 року та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Євратомом та їхніми державами-членами. Документ також визначає основні принципи та потенційні напрямки започаткування діалогу з ЄС щодо участі України в ЄЗК.

Сьогодні Україна докладає зусиль з метою створення кліматично нейтрального європейського континенту та є невід’ємною частиною реалізації цілей ЄЗК. Концепція ЄЗК, серед іншого, є логічним продовженням міжнародних зусиль із озеленення економіки.

З урахуванням стану впровадження заходів у секторах, охоплених ЄЗК та на основі принципів, визначених позиційним документом, Україною визначено  перелік секторальних напрямів співпраці, зокрема «Дослідження, інновації, підвищення рівня знань і навичок», що включає в себе підпункти такого змісту:

  • приєднання до Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (2021-2027);
  • забезпечення доступу українських вчених та взаємодія в межах Європейської дослідницької інфраструктури для підтримки інноваційних рішень та підготовки висококваліфікованих кадрів у відповідних секторах економіки;
  • підтримка ЄС у проведенні різноманітних досліджень для пошуку оптимальних шляхів реалізації дорожньої карти участі України у ЄЗК.

Зауваження та пропозиції за напрямом «Дослідження, інновації, підвищення рівня знань і навичок» просимо надсилати до 13 грудня 2020 року за адресою: Міністерство освіти і науки України, Директорат науки та інновацій, експертна  група з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору, 01601, бульвар Тараса Шевченка, 16, к. 112-а, е-mail: [email protected], [email protected], тел. (044) 287-82-16.