A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН планує оновити наукове обладнання за рахунок коштів, які повернуться від внеску в Горизонт 2020

Опубліковано 27 лютого 2018 року о 09:37

Кошти, які Україна отримає від програми Горизонт 2020 як повернення частини сплаченого внеску, планують направити, зокрема, на закупівлю обладнання для наукових досліджень. Про це розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час презентації закладами вищої освіти результатів їхньої наукової діяльності за 2017 рік.

Відповідне запитання поставила проректор з наукової роботи Львівської політехніки Наталя Чухрай: «Наразі приладна база – це одна з найбільших проблем для технічних вишів. Якби була можливість оновити її, приміром, за кошти, які повертає Україні ЄС за програмою Горизонт 2020, то це якісно покращило б дослідження».

Міністр відповіла, що в МОН вже розглядають можливості для реалізації такої ідеї.

«Торік ми не отримали повернення внеску, оскільки він пішов на погашення заборгованості. Натомість цього року ми очікуємо на таке повернення і зараз спільно з комісією ЄС розробляємо орієнтовний порядок використання коштів. І озвучені Вами ідеї будуть реалізовані через цей порядок. Передбачається, що частина коштів піде на покращення приладної бази. Але також нам треба збільшувати поінформованість і навчати наших науковців, як брати участь у програмі. Це, наприклад, створення мережі інформаційно-консультативних центрів», – розповіла Лілія Гриневич.

Заступник Міністра Максим Стріха додав, що це питання також обов’язково обговорюватиметься з науковою спільнотою.

«Кінцевий документ врахує всі ваші пропозиції. До 2022 року включно можемо розраховувати приблизно на 12 млн євро. І ми намагаємося зрозуміти, як за рахунок цих коштів підтримати ті проекти, які дозволять найглибше інтегруватися в Європейський дослідницький простір, і створити принаймні елементи дослідницької інфраструктури, якої ми потребуємо», – підкреслив Максим Стріха.

Нагадуємо, що раніше Міністр Лілія Гриневич підкреслила, що МОН виступає з принциповою позицією: виші мають отримувати, окрім конкурсного, ще й базове фінансування науки на підставі незалежної оцінки.