A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН планує окрему програму підтримки заповідників, ботсадів, дендропарків і обсерваторій у вишах – для цього через бюджетну декларацію пропонують передбачити 56,5 млн грн на 2020-22 рр.

Опубліковано 29 березня 2019 року о 18:13

МОН планує запровадити окрему програму підтримки заповідників, ботанічних садів, дендропарків та обсерваторій в університетах. Для цього орієнтовно потрібно 56,5 млн грн на 2020-22 роки. Відповідні пропозиції вже подані МОН до бюджетної декларації. Про це розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час огляду Ботанічного саду ЛНУ імені Івана Франка сьогодні, 29 березня 2019 року, в межах робочої поїздки на Львівщину.

«Зараз, промоніторивши заклади системи МОН, ми бачимо, що існують специфічні установи або структурні підрозділи університетів, які, окрім наукових досліджень, тобто видатків розвитку, потребують видатків споживання для збереження основних фондів, оплати праці техперсоналу, забезпечення догляду та відновлення. Найперше йдеться про ботанічні сади, 12 з яких мають загальноукраїнське значення, 2 наші заповідники, а також дендропарки та обсерваторії. Сьогодні їхні потреби на роботу взагалі не враховуються, тільки наукова складова забезпечена приблизно на 60%. Як результат – ці об‘єкти, без яких неможлива ні низка освітніх програм, ні тим більш наука, занепадають, і з року в рік ситуація ускладнюється. Ми мусимо на це реагувати і пропонувати не точкові, а системні рішення», – зазначила Лілія Гриневич.

Як приклад вона назвала Ботанічний сад ЛНУ імені Франка, де діє 5 навчально-наукових відділів: природної трав’янистої флори, культурної флори та озеленення, тропічних та субтропічних рослин, дендрології, фізіології та біохімії рослин.

«Колекція тропічних і субтропічних рослин цього Ботсаду формувалася більше 150 років. Це одна з провідних колекцій країни, яка є цінністю сама по собі, але ще й використовується для освітніх та наукових цілей. Ми не можемо бездіяльно давати цьому занепадати», – наголосила Міністр.

Планується, що ця програма дозволить вишам забезпечувати господарчі, охоронні та інші потреби. Наприклад, видатки на спецодяг, заробітну плату технічному персоналу, який є домінуючою категорією, воєнізовану охорону тощо.

Довідково: Бюджетна декларація – акт Кабінету Міністрів України, що визначає цілі та завдання бюджету на наступний бюджетний період та середньострокову перспективу.

Нагадуємо, що до кінця 2019-го в українських вишах працюватиме 16 центрів колективного користування науковим обладнанням – Уряд інвестує 66 млн грн.