A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН обговорило з департаментами освіти ОДА підсумки року у форматі TV-студії «Освітянський канал 2021»

Опубліковано 28 грудня 2021 року о 18:14


24 грудня 2021 року у форматі TV-студії «Освітянський канал 2021» Міністерство освіти і науки провело підсумковий захід, на якому презентувало здобутки 2021 року та окреслило перспективи на 2022 рік.

Зокрема, в межах заходу відбулось інтерв’ю з Міністром освіти і науки Сергієм Шкарлетом, під час якого він доповнив інформацію, озвучену на щорічному підсумковому брифінгу, а також відповів на питання представників педагогічної спільноти, батьків і студентів.

“Освіта – це консервативна галузь, її результати дійсно побачимо через декілька років. Саме тому ми зараз маємо працювати над якістю, змістом освіти та постійно вдосконалювати їх”, – зазначив Сергій Шкарлет. 

Успіхи освітніх інституцій у сфері якості освіти, розбудови Нової української школи, модернізації змісту освіти, розвитку освіти, освітньої аналітики, фізичного виховання і спорту в 2021 році були представлені їх керівниками.

Зокрема, у заході взяли участь голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак, директор Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко, керівник Інституту модернізації змісту освіти Євген Баженков, керівник Комітету фізичного виховання і спорту МОН Вадим Стеценко, очільник Українського інституту розвитку освіти Вадим Карандій та директор Інституту освітньої аналітики Сергій Лондар.

Крім того, під час заходу окрему увагу було приділено результатам областей України в межах хабів Національного освітнього технопарку "СІМ НОТ", створення якого ініційовано Міністром. Акцент зроблено на здобутках хабу “Відкрите партнерство”, у межах якого відбулись міні-презентації партнерських проєктів у сфері освіти, зокрема міжнародних інноваційних проєктів за підтримки LEGO Foundation, DECIDE, Фонду освітніх ініціатив тощо.

Підсумки зустрічі підбила заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова, звернувши увагу учасників на необхідність розбудови якісної освіти та виокремивши її складові. 

«Перше, на нашу думку, це ціннісно-компетентнісна основа, на якій вона базується; наступні – підготовка інтелектуальної еліти, створення безпечного освітнього середовища, формування або трансформація мережі закладів освіти задля підвищення її ефективності», – зазначила заступниця Міністра.

Віра Рогова також визначила не лише складові якості освіти, а й основні підходи до її забезпечення: безбар’єрність, інтегративність, автономність і варіативність.

Директор директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Олег Єресько озвучив складники формули Нової української школи, що мають зробити її територією успіху: сучасний і креативний учитель та менеджер, сучасний контент та інноваційні технології, сучасне нормативне забезпечення і сучасна матеріально-технічна база.

Захід відбувся за участі заступників голів обласних, Київської міської державних адміністрацій, очільників регіональних департаментів освіти і науки та керівників закладів післядипломної педагогічної освіти.

Нагадаємо, 17 грудня 2021 року відбувся онлайн-брифінг Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета щодо підсумків освітньої та наукової діяльності за 2021 рік.