A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН і надалі буде опікуватися створенням умов для навчання осіб з непідконтрольних територій України, – Андрій Вітренко

Опубліковано 12 травня 2021 року о 17:15


Сьогодні, 12 травня 2021 року, за участю заступника Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Андрія Вітренка відбулася нарада щодо вступу дітей з тимчасово окупованих територій України у 2021 році через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».

«З 2016 року в Україні створено певні умови для вступу дітей з тимчасово окупованих територій до закладів вищої, фахової передвищої, професійно-технічної освіти України через освітні центри "Крим-Україна" та "Донбас-Україна". Наразі в Міністерстві юстиції зареєстровано оновлений Порядок прийому для здобуття вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Це є важливим кроком до створення можливостей для дітей з тимчасово окупованих територій та територій населених пунктів, які знаходяться на лінії зіткнення, вступати, у межах встановлених квот прийому, до закладів освіти України», – зазначив Андрій Вітренко.

Реалізація цього наказу дозволить комплексно унормувати різні аспекти роботи з дітьми з тимчасово окупованих територій та територій населених пунктів, які знаходяться на лінії зіткнення, реалізувати їхнє право на:

  • проходження річного оцінювання та державної підсумкової атестації;
  • отримання документа державного зразка про базову середню освіту або повну загальну середню освіту;
  • вступ до закладів освіти для здобуття вищої або фахової передвищої освіти (на конкурсних засадах та в межах встановлених квот) за результатами зовнішнього незалежного оцінювання (за вибором заявника);
  • вступ до закладів освіти для здобуття професійної (професійно-технічної) освіти.

Також заступник Міністра з питань європейської інтеграції зазначив, що Міністерство освіти і науки України, як орган виконавчої влади з впровадження державної політики у сфері освіти, буде і надалі опікуватись створенням умов для дотримання конституційних прав громадян України на отримання вільного доступу до освіти, що є фундаментом для розвитку нашого суспільства та передумовою успішного здійснення реінтеграційних заходів на Сході України та у Автономній Республіці Крим.

Зазначимо, 28 квітня 2020 року було підписано Меморандум про співпрацю Міністерства освіти і науки України, Державної установи «Урядовий контактний центр» та ГО «Фонд «Відкрита політика» щодо впровадження проєкту «Доступ до освіти для студентів з непідконтрольних Урядом територій через підтримку діяльності «гарячої лінії». 

«Урядова гаряча лінія» (0-800-504-425) з питань освіти для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія АР Крим (м. Севастополь) та Донбасу, працює в робочі дні з 9:00 до 18:00 та у п’ятницю з 09:00 до 17:00.

За ініціативи ГО «Фонд «Відкрита політика» розроблено дорожню карту для вступників із непідконтрольних територій України до закладів вищої/фахової передвищої освіти.

Презентація щодо особливостей роботи освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» у 2021 році – тут.

Нагадаємо, освітні центри будуть працювати з 7 червня до 24 вересня 2021 року.