A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН, фонд «The LEGO Foundation» та Австралійська рада освітніх досліджень розпочинають моніторингове дослідження якості початкової освіти

Опубліковано 15 березня 2021 року о 09:47


Міністерство освіти і науки України, фонд «The LEGO Foundation» та Австралійська рада освітніх досліджень (ACER) розпочинають проведення моніторингу якості початкової освіти «Ефективність впровадження діяльнісних та ігрових методів навчання в освітній процес Нової української школи» – першого в Україні дослідження, що має намір проаналізувати, яким чином  ігрові та діяльнісні методи навчання реалізуються в освітньому процесі початкової школи.

Дослідження, що відбуватиметься протягом чотирьох років, проводиться відповідно до положень Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки України та фондом «The LEGO Foundation» від 20.06.2019 року і буде реалізоване за участю Української асоціації дослідників освіти, Австралійської ради освітніх досліджень та Державної установи «Український інститут розвитку освіти».

Метою дослідження є з’ясування ефективності впровадження діяльнісних та ігрових методів навчання в освітній процес Нової української школи та виявлення їхнього впливу на формування ключових компетентностей учнів початкової школи, зокрема читацької та соціально-емоційної.

«Співпраця Міністерства освіти і науки України з організацією The LEGO Foundation вже має свою історію і є досить цікавою з точки зору структури, системи роботи, залученості до процесу змін підходів не тільки педагогів, а й інших представників освітньої системи. Наступним кроком такої співпраці має стати вивчення ефективності впроваджених в освітній процес діяльнісних та ігрових методів навчання. Впевнена, що результати такого дослідження стануть ще одним науковим підтвердженням того, що навчання через гру дає можливість розкрити індивідуальні можливості дитини», – зазначила заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова.

Ігрове та діяльнісне навчання є важливим для всебічного розвитку дітей, а також для розвитку когнітивної, соціальної, емоційної, креативної та фізичної сфер, які є необхідними для того, щоб діти ставали потужними агентами змін у власному житті та володіли достатніми навичками, щоб впоратися з будь-якими труднощами та зробити позитивний внесок у життя громад.

«Це моніторингове дослідження дуже важливе для нашої роботи, оскільки його результати дозволять нам поглибити й розширити знання щодо впливу діяльнісного підходу», – зазначила Оксана Рома, керівниця освітніх ініціатив The LEGO Foundation в Україні.

Двадцять шкіл з п’яти областей України візьмуть участь у вищезазначеному дослідженні. Окрім проведення оцінювальних інтерв’ю зі здобувачами початкової освіти, в межах моніторингу передбачене навчання для вчителів початкової школи інтервенційних закладів освіти, що поєднує змішаний формат тренінгів, методичний супровід  та коучингову підтримку педагогів.

Рейчел Паркер, старший науковий співробітник дослідницької програми ACER «Освіта та розвиток», зауважила: «Австралійська рада освітніх досліджень рада співпрацювати з Україною. Сподіваємось, це інноваційне дослідження додасть до наявної наукової доказової бази важливий дослідницький контекст Східної Європи, що може бути використаним для подальшої адаптації та впровадження діяльнісних методів навчання в інших країнах».

Положення Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством науки і освіти України та The LEGO Foundation передбачають впровадження ігрових та діяльнісних методів навчання в закладах дошкільної, загальної середньої, вищої та післядипломної педагогічної освіти з метою досягнення системних та стійких змін в освіті. На сьогодні співпрацею охоплені 300 закладів дошкільної освіти, понад 15 500 початкових шкіл, 14 інститутів післядипломної педагогічної освіти та 23 заклади вищої освіти.

Нагадаємо,  в закладах загальної середньої освіти України стартує освітня програма «Супергерої FAST».