A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Молоді вчені обговорили на конференції Eurodoc головні проблеми розвитку науково-дослідної кар’єри

Опубліковано 25 квітня 2018 року о 16:18

Як привабити молодь до дослідницької кар'єри та знайти альтернативні методи оцінювання впливу досліджень на розвиток науки і суспільства – ці та багато інших важливих питань обговорили молоді вчені під час щорічної Конференції Європейської ради аспірантів і молодих учених Eurodoc «Науково-дослідна кар'єра – жива мрія?». Вона пройшла упродовж 4 днів в Університеті Тампере (Фінляндія).

Цьогоріч Раду молодих вчених при МОН на заході представляли Ірина Дегтярьова, Ольга Романенко та спостерігач Марина Хмара.

Серед найважливіших питань – якість докторської підготовки та можливості для розвитку молодих науковців, працевлаштування та привабливість дослідницької кар’єри для талановитої молоді, географічна, інтерсекторальна та міждисциплінарна мобільність на всіх етапах кар'єри, ментальне здоров’я, баланс роботи та життя, сприятливе дослідницьке середовище, (не)стабільність працевлаштування, фінансування та пенсійне забезпечення тощо. У докторській підготовці визначальними чинниками є дослідницька доброчесність, цифрові виклики, пов'язані з відкритою наукою та відкритими даними, виклики глобалізації, залучення у побудову економіки знань.

Фабієн Готьє (голова управління відкритої освіти Генерального директорату з досліджень та інновацій Європейської Комісії) наголосила на тому, що зараз Єврокомісія разом зі стейкхолдерами шукають альтернативні методи оцінювання впливу досліджень на розвиток науки і суспільства. Насамперед йдеться про розширення бази критеріїв за межі єдиного параметричного критерію. Зокрема, варто звернути увагу на інші види діяльності вченого в аспекті відкритої науки, викладання, участі у громадській та управлінській діяльності, публічні виступи тощо.

20-21 квітня відбулися Пленарні Збори Eurodoc, на яких було обрано керівні органи організації на 2018/2019 рік. Президентом Eurodoc на другий термін було обрано аспіранта лінгвістики Лейденського університету Гарет О'Ніл (Нідерланди).

Представники України (Ради молодих учених при МОН) традиційно є досить активними у складі робочих органів та увійшли до складу адміністрації Eurodoc: Ірина Дегтярьова – до складу Консультативної ради (Advisory Board) та співкоординатор Робочої групи з дослідницької доброчесності; Юлія Овчинникова – співкоординатор робочої групи з питань інтердисциплінарності; Олександр Березко – веб-майстер. Ольга Романенко та Марина Хмара працюватимуть у робочій групі з ментального здоров'я та у контексті теми «Наука, дружня до родини» (Family friendly research) разом з іншими колегами.

Під час Пленарних зборів було оптимізовано структуру Eurodoc: утворено 3 нові робочі групи – з дослідницької доброчесності, з акредитації, з ментального здоров‘я.

Членство в Eurodoc дозволяє Раді молодих учених при МОН вносити пропозиції до розробки політик у сфері реформування науки та вищої освіти відповідно до європейського досвіду.