A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Молоді науковці представили результати своїх досліджень за грантами Президента України

Опубліковано 23 січня 2020 року о 16:15

2019 року майже 80 молодих науковців виконували дослідження за грантами Президента України – результати їхніх робіт були заслухані відповідною Комісією 21-22 січня 2020 року в приміщенні МОН.

Зокрема, 57 проєктів виконувалося в межах грантів для вчених до 35 років, 20 – для докторів наук до 45 років. Під дослідження вони отримали на рік від 60 до 150 тис гривень.

Для заслуховування звітів було створено спеціальну Комісію з розгляду результатів наукових досліджень, виконаних у межах договорів за грантами Президента України. До неї увійшли провідні українські вчені з різних сфер – фізики, хімії, медицини, економіки тощо. Очолив Комісію перший заступник Міністра освіти і науки Юрій Полюхович.

Під час звітування молоді науковці представляли результати своїх досліджень для їхнього оцінювання Комісією. Вони, наприклад, стосувалися створення нових композитних матеріалів, вивчення біобезпеки стовбурових клітин, квантових бітів, екологічного оподаткування, селянських республік 1917-1921 років, розробки біосенсорів для медичної діагностики, енергоефективних технологій тощо.

Частина робіт отримала зауваження від членів Комісії щодо оформлення звітних матеріалів, однак загалом усі проєкти були оцінені як такі, що відповідають технічним завданням та календарним планам.

Довідково:

Гранти Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених були засновані 2002 року. Гранти можуть одержати молоді вчені віком: доктори наук – до 35 років, докторанти – до 33 років, кандидати наук – до 30 років. На рік призначається до 60 таких грантів. Вони надаються як на проведення запланованих наукових досліджень, так і тих, що вже проводяться.

Гранти Президента України докторам наук для здійснення наукових досліджень започатковані 2009 року. На рік їх призначають до 20. Гранти можуть отримати доктори наук віком до 45 років.

Нагадуємо, що почався конкурсний відбір на Премії ВРУ та стипендії Уряду для молодих учених. Подати кандидатів та необхідні документи потрібно до 1 та 10 березня відповідно.