A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міжнародна співпраця: Сергій Захарін обговорив з польською делегацією розвиток поточних двосторонніх проєктів та започаткування нових ініціатив

Опубліковано 15 березня 2023 року о 18:45


Сьогодні, 15 березня 2023 року, відбулася зустріч державного секретаря МОН Сергія Захаріна із польською делегацією на чолі з ректором університету економіки міста Бидгощ.

Державний секретар висловив вдячність польській делегації та всьому польському народові за солідарність з Україною під час військової агресії рф проти нашої країни та надану допомогу і підтримку тимчасово переміщеним українцям. 

Сергій Захарін повідомив польським колегам, що станом на сьогодні внаслідок повномасштабної війни росії проти України 3145 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів, 415 з них – зруйновано повністю. Також зазначив, що Україна робить усе можливе для забезпечення освітніх прав українських дітей та сталості освітнього процесу із дотриманням усіх безпекових заходів.

Поінформовано про:

  • Міжнародну українську школу, що охоплює 40 партнерських шкіл, розташованих в 11 країнах світу, та, окрім традиційного екстернату, реалізує різні види діяльності, зокрема курує українські освітні хаби за кордоном;
  • українські освітні хаби, які від початку військової агресії рф працюють як в Україні, так і в країнах ЄС: Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії, Болгарії, Швейцарії, Німеччині, Великій Британії, Греції, Іспанії;
  • функціонування національної електронної платформи «Всеукраїнська школа онлайн», на якій розміщено уроки, що покривають українську шкільну програму та яка є у вільному доступі.

Для забезпечення доступу українських дітей до вищої освіти у 2022 році вперше було проведено національний мультипредметний тест за кордоном. У Польщі тестування для українських вступників відбувалося у тимчасових екзаменаційних центрах у семи містах, зокрема й у місті Бидгощ на базі Університету економіки, де всього було зареєстровано 1057 учасників.

Ректор Університету економіки Марек Хамот підтвердив готовність сприяти в організації до проведення НМТ у 2023 році. 

Під час зустрічі польська делегація повідомила про створення у Державному податковому університеті в Ірпені сучасного Медіацентру, що слугуватиме майданчиком для організації спільних заходів та висвітлення актуальних подій, зокрема масштабів руйнувань освітньої та наукової інфраструктури України.

Сергій Захарін подякував за підтримку українських студентів, викладачів та науковців, зокрема надання стипендій, можливість участі в грантових програмах ЄС та інші стипендійні програми, які пропонують Національний науковий центр Республіки Польща, Національний центр досліджень і розвитку Республіки Польща та польські заклади вищої освіти.

Ректор Марек Хамот відзначив активне співробітництво університету з українськими закладами вищої освіти, що здійснюється в межах 124 прямих міжуніверситетських угод.

Сторони відзначили важливість двостороннього співробітництва в галузі освіти і науки та поглиблення співпраці між Спілкою ректорів закладів вищої освіти України та Конференцією ректорів академічних шкіл Польщі.

Під час зустрічі ректор повідомив, що, починаючи з 2014 року, Центр оздоровлення, що функціонує на базі університету, щорічно влітку приймає українських дітей. Цьогоріч Університет готовий сприяти в організації відпочинку для українських дітей з регіонів, що найбільше постраждали від воєнних дій.

Нагадаємо, за участю Сергія Шкарлета розпочався обласний активний форум у Тернополі.