A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Місцеві органи самоврядування, де кошти на НУШ були розподілені вчасно, скаржаться на процедури торгів і просять їх змінити

Опубліковано 30 серпня 2018 року о 16:25

Одеська область має одні з кращих показників щодо закупівель обладнання для Нової української школи – перші класи регіону облаштовані методичними матеріалами на 64%, меблі завезені для 76% першокласників, а комп’ютерним обладнанням вже забезпечено 63%. Це стало можливим завдяки вчасному розподілу коштів з обласного рівня на місцевий, однак при цьому низка районів та міст області скаржаться на штучне блокування тендерів, що суттєво видовжує терміни закупівель. Про це йшлося під час регіональної серпневої конференції Одеської області сьогодні, 30 серпня 2018 року, в м. Балта Одеської області.

 «У зв’язку з недосконалою процедурою тендерних закупівель місто Одеса стикнулося зі штучним блокуванням закупівель парт для Нової української школи, що сильно видовжує терміни доставки парт у заклади. Ми скаржимось в Антимонопольний комітет, але це також видовжує процедуру. Чи можливо внести зміни в процедуру проведення тендерів, щоб таке штучне стримування закупівель було неможливим?», – звернулася до Міністра освіти і науки Лілії Гриневич директор департаменту освіти та науки м. Одеси Олена Буйневич.

Міністр відповіла, що вже почала вивчення цього питання.

«Складність полягає в тому, що багато з цих процедур є частиною наших міжнародних зобов’язань. Ми шукатимемо, чи є якісь можливості, однак зараз важливо нам усім навчитись також працювати з цими правилами гри», – зазначила Лілія Гриневич.

Директор школи з міста Южного розповіла, що в неї всі класи вже отримали парти, комп‘ютери та частину дидактичних матеріалів.

«Але це тільки перший клас, наступного року у реформу прийде другий клас. Однак нема жодної інформації про те, чи будуть інвестиції далі на реформу і це викликає занепокоєння», – зауважила директор.

Лілія Гриневич повідомила, що зараз триває процес формування бюджету на 2019 рік.

 «Бюджет на 2019 рік буде складним, цього року ми віддаємо великі суми на погашення наших зовнішніх боргів, які не ми брали. Ці гроші були позичені ще до 2014 року. Але шкільна реформа – пріоритет уряду, і ми будемо наполягати на закладені такої ж інвестиції на 2-й клас», – пояснила Міністр.

Нагадуємо, що Лілія Гриневич наразі перебуває з робочою поїздкою на Одещині. Окрім участі у регіональній серпневій конференції також передбачено ознайомлення із матеріально-технічною базою новоствореного Північного центру професійно-технічної освіти та вручення сільськогосподарської техніки.

Довідково: У вересні 2018 року по всій Україні діти підуть в перший клас Нової української школи. Старту реформи передувала масштабна підготовка, направлена та 3 основні зміни: створення нового освітнього середовища, нового змісту освіти та перепідготовка вчителів.

Новий зміст освіти було закладено через новий Державний стандарт початкової освіти. У ньому визначено вимоги до обов’язкових результатів навчання та компетентностей здобувачів освіти, тобто, що саме дитина має знати, вміти, розуміти після завершення чотирьох перших класів. Разом з них було ухвалено 4 базові навчальні плани. Новий Держстандарт впродовж 2017-2018 навчального року було пропілотовано в 100 школах по всій Україні. Ці результати були використані під час підготовки методик навчання для НУШ.

Упродовж лютого-червня 2018 року понад 22 тис вчителів, що братимуть перший клас Нової української школи, пройшли підвищення кваліфікації. Воно  складалося з дистанційного онлайн-курсу на порталі EdEra та трьох очних сесій в обласних інститутах післядипломної педагогічної освіти, в межах яких спеціально підготовлені тренери закріплювали знання педагогів на практиці. Також підвищення кваліфікації пройшли вчителі іноземних мов.

На обладнання початкової школи Уряд виділив майже 1 млрд гривень. 40% цих грошей спрямовується на закупівлю дидактичних матеріалів, ще 40% – на закупівлю сучасних меблів, а 20% йде на купівлю комп’ютерного обладнання. Субвенція надана місцевим органам самоврядування на засадах співфінансування: 70/30 – для шкіл в містах обласного значення; 90/10 – для шкіл в районах та ОТГ; 95/5 – для шкіл в гірській місцевості та на лінії зіткнення.

Також відповідно до Меморандуму між МОН та The LEGO Foundation усі перші класи в Україні, що навчатимуться з 1 вересня 2018 року, безкоштовно отримують набори LEGO, які допоможуть впроваджувати ігрові та діяльнісні методи навчання в освітній процес. Так, кожен учень забезпечується набором «Шість цеглинок», а кожен клас – набором «LEGO Play Box».