A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міністри освіти і науки України та Чехії обговорили залучення українських дітей за кордоном до навчання

Опубліковано 23 серпня 2022 року о 11:40


Сьогодні, 23 серпня 2022 року, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зустрівся з Міністром освіти, молоді та спорту Чеської Республіки Владіміром Балашем, заступницею Міністра Павлою Кацовою та директором Департаменту Європейського Союзу Мартіном Фатурою.

Сторони обговорили теперішню ситуацію в галузі освіти і науки України під час воєнного стану, зокрема здійснювані МОН кроки щодо забезпечення сталості навчання та викладання, створення безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу та підготовку до нового навчального року.

Сергій Шкарлет звернувся до пана Балаша розглянути можливість відкриття Українського освітнього хабу в Чехії, адже завдяки мережі таких хабів українські діти матимуть можливість продовжити навчання за кордоном за українською державною програмою з нового навчального року, а також опанувати актуальні професії на ринку праці в умовах війни.

Владімір Балаш повідомив, що для підтримки українських дітей та їхньої реабілітації на території Чехії створені адаптаційні групи. У них працюють також і українські вчителі. У співпраці з українським посольством триває робота над програмою суботніх шкіл, аби діти продовжували тримати зв’язок з Україною, могли вивчати українську мову, історію, свої традиції і культуру.

Чеський уряд намагається постійно допомагати українцям, зокрема для підтримки освіти виділено 13 млрд чеських крон.

Під час розмови також порушено питання розвитку двосторонньої співпраці у сфері науки. 

«Упевнений, що спільні ініціативи стануть важливими у процесі відновлення України у воєнний та післявоєнний періоди. Ми високо цінуємо підтримку чеського народу, уряду, зокрема Міністерства освіти, молоді та спорту Чеської Республіки. Дякуємо за всі заходи, здійснені для допомоги українським учням, студентам, працівникам освіти та науки, які, тікаючи від війни, знайшли захист у Чехії. Разом до перемоги!», – зазначив Сергій Шкарлет.

Нагадаємо, МОН і ЮНІСЕФ започатковують ініціативу «Спільно до навчання», щоб підтримати дітей у новому навчальному році.