A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міністр Сергій Шкарлет роз'яснив позицію МОН щодо проходження атестації та визнання кваліфікацій за результатами навчання у ЗВО, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях

Опубліковано 11 лютого 2022 року о 18:00


Суспільством обговорюються пропозиції Міністерства реінтеграції ТОТ щодо проходження атестації та визнання кваліфікацій за результатами навчання у ЗВО, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

«Визнавати документи так званих закладів освіти з тимчасово окупованих територій неприпустимо», – підкреслив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. 

Після окупації територій України у 2014 році дипломи про вищу освіту закладів освіти, що залишилися на непідконтрольних територіях, не визнаються.

Реінтеграція мешканців із непідконтрольних територій, зокрема молоді, – наше ключове завдання. І для цього ми робимо все можливе. Спрощено вступ до ЗВО України, надано право всім охочим здобувати безкоштовну вищу освіту за окремою квотою, проживати в гуртожитках на пільгових умовах, отримувати соціальну стипендію тощо.

3 лютого 2022 року під головуванням Віцепрем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук відбулося засідання робочої групи щодо розробки законопроєкту, спрямованого на відновлення механізму проходження атестації для визнання здобутих кваліфікацій, результатів навчання та періодів навчання особами, які здобули вищу освіту на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також запровадження такого механізму для тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Міністр нагадав, що процедура проходження атестації для тих, хто завершив здобуття вищої освіти на території окупованого Криму існує з 2016 року, але в листопаді 2021 року набули чинності зміни до закону, якими заборонено проводити атестацію для осіб, що почали здобуття вищої освіти на тимчасово окупованій території Криму після 20 лютого 2014 року. 

Саме тому Міністерством реінтеграції ТОТ за ініціативою МОН було розпочато розроблення законопроєкту щодо відновлення зазначеної атестації.

Водночас Міністерством реінтеграції ТОТ було запропоновано поширити використання цього механізму для тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. 

«Важливо звернути увагу на той факт, що, з точки зору освіти, є різниця між тимчасово окупованою територією Криму та ТОТ Донецької та Луганської областей і неприпустимо ставити під сумнів цінність українського диплома, створюючи можливість його отримання без навчання у законно визнаному освітньому середовищі», – повідомив Сергій Шкарлет.

Питання визнання результатів навчання та компетентностей у сфері вищої освіти мешканців тимчасово окупованих територій окремих районів Донецької та Луганської областей за визначеним переліком спеціальностей може вирішуватися по-іншому – шляхом зарахування до університетів, які підтвердили свою патріотичну позицію та з 2014 року перебувають на підконтрольній території, здійснюють освітній процес і мають статус переміщених університетів. Ретельно оцінюючи наявні в студента компетентності, у ЗВО можна здійснювати відповідну оптимізацію індивідуальних навчальних планів.

«Узгодженого рішення наразі не існує, тому важливо напрацювати алгоритм, який буде державницьким, прозорим, легітимним і не матиме жодних підводних течій. Ми всі разом  мусимо працювати на розвиток України і захищати переваги державної освіти», – зазначив Міністр. 

Нагадаємо, вступна кампанія до закладів професійної освіти України триватиме до 1 вересня 2021 року. Особливу увагу МОН приділяє вступникам з тимчасово окупованих територій України.