A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міністр Сергій Шкарлет разом з іншими міністрами відвідали НДІ сільськогосподарської радіології НУБІП

Опубліковано 26 квітня 2021 року о 14:22


У зв’язку з 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи та з метою привернення уваги  громадськості до екологічної безпеки країни Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет відвідав Український науково-дослідний інститут сільськогосподарської радіології Національного університету біоресурсів і природокористування України.

У заході також взяли участь Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, Міністр фінансів Сергій Марченко, Міністр інфраструктури Владислав Криклій та Державний секретар КМУ Олександр Ярема.

«Метою діяльності Інституту є проведення науково-дослідної роботи та виконання розробок з проблем екології, пов’язаних із наслідками Чорнобильської катастрофи у сфері сільськогосподарського виробництва. Інститут розробив інформаційну систему підтримки прийняття рішень при ядерних і радіаційних аваріях для сільського господарства України. В інституті сформовано сучасну і провідну у світі школу радіоекологів, які мають величезний досвід ліквідації наслідків радіаційних аварій, включаючи аварію на ЧАЕС у 1986 році та АЕС Фукусіма-1 у Японії в 2011 році», - зазначив Міністр Сергій Шкарлет.

Він висловив переконання, що збереження на базі НУБіП України школи радіоекологів для оперативного реагування в разі ядерних та радіаційних аварій є одним із ключових завдань діяльності Інституту.

Інститут активно співпрацює з провідними науковими установами та організаціями України, Європи та світу, серед яких МАГАТЕ, ФАО, ВОЗ, ПРООН, ОБСЄ, Університет Фукусіми (Японія), Центр радіоактивності навколишнього середовища (Норвегія), Норвезький центр міжнародного співробітництва в галузі освіти.

Окрім того, урядовці оглянули Українську лабораторію якості і безпеки продукції агропромислового комплексу НУБіП, в якій проводять експертизи за нормами Міжнародної організації із стандартизації (ISO). Також здійснюють виявлення прихованого вірусоносійства та експертизу засобів, що використовуються в сучасних агро- і  біотехнологіях, методів генної інженерії, пестицидів та інших біологічно активних і токсичних речовин, пов'язаних із біобезпекою рослинного і тваринного світу.

Сергій Шкарлет повідомив, що сфера акредитації Лабораторії наразі охоплює понад 357 показників за 723 методиками, зокрема, показники безпеки у воді, ґрунті, сировині, продуктах рослинного та тваринного походження, засобах захисту рослин, харчових продуктах. Компетентності лабораторії дозволяють виконувати тисячі різноманітних аналізів у системі «від поля – до виделки» відповідно до вимог ISO/IEC 17025.

Нагадаємо, Національний університет біоресурсів і природокористування України отримав сучасне обладнання та програмне забезпечення.