A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міністр Сергій Шкарлет і Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс обговорили напрями співпраці в освіті

Опубліковано 06 липня 2021 року о 18:19


Сьогодні, 6 липня 2021 року, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс. Сторони обговорили нагальні питання двостороннього партнерства в галузі освіти та нові потенційні сфери подальшої співпраці.

Під час зустрічі Сергій Шкарлет подякував Британській Раді в Україні за вагому підтримку Міністерству освіти і науки України в реалізації реформи «Нова українська школа», у розвитку загальної середньої освіти, у сфері вищої освіти, у питаннях вдосконалення професійної майстерності вчителів англійської мови та методистів. 

«Міністерство дуже розраховує на продовження співпраці в межах підтримки Нової української школи. Передусім – у питаннях підготовки вчителів, забезпечення учнів сучасними навчальними матеріалами, підвищення якості викладання англійської мови в закладах освіти всіх рівнів, у тому числі шляхом реалізації різноманітних онлайн-рішень», – зазначив Сергій Шкарлет.

Також йшлося про спільні освітні програми, які допомагають МОН посилювати інституційну спроможність університетів та покращувати якість вищої освіти: про всеукраїнську академічну мобільність «САМ Україна», програму Creative Spark щодо розвитку підприємництва та креативної економіки в системі вищої освіти, підтримку переміщених закладів вищої освіти, програму вдосконалення викладання у вищій освіті України. 

«Одним із пріоритетних завдань МОН на сьогодні є створення інноваційного закладу вищої освіти – Президентського університету. Випускники закладу володітимуть найсучаснішими професійними знаннями та технологіями, особистісними якостями та лідерськими навичками. В основі Президентського університету закладено три «P»: Personality (індивiдуальнiсть), Profession (професіоналізм), Progress (здатність до стратегічного розвитку). Загалом це доволі амбітне завдання, тому МОН запрошує Британську Раду долучитися до реалізації мети», – зауважив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Окрім того, Міністр наголосив на важливості реалізації положень Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством освіти України та Британською Радою, що був укладений у 2020 році на період до 2024 року. 

Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс насамперед висловила вдячність за інформацію та обмін досвідом між двома країнами й наголосила на важливості підтримки переміщених закладів освіти з тимчасово окупованих територій України.  

«Хочу подякувати за інформацію, обмін досвідом та увагу, яку ви приділяєте тимчасово переміщеним закладам освіти. Цей досвід, справді, вражає. Ми бачили роботу університетів у Вінниці, Івано-Франківську, на Чернігівщині. Це дуже плідне та серйозне підґрунтя для того, щоб надалі розбудовувати цей напрям», – зазначила пані Посол.  

Директор Британської Ради в Україні Ніколас Томас, своєю чергою, поінформував про нові ідеї та проєкти британської сторони.

«Передусім будемо надавати підтримку школам щодо викладання англійської мови, розвиватимемо технології, яких не було раніше, надаватимемо допомогу вчителям онлайн. Вони отримають нагоду спілкуватися на міжнародному рівні. Наступного року шукатимемо нові можливості щодо навчання вчителів. Також є важливою програма шкільного наставництва», – розповів Ніколас Томас.

Також сторони обговорили якість дистанційної освіти в умовах пандемії, спричиненої COVID-19, стан та перспективи викладання англійської мови, доступ до освітнього процесу для вступників з тимчасово окупованих територій.  

Довідково. 

Понад 40 українських університетів співпрацюють з університетами, освітніми і науковими установами Великої Британії. У 2016-2017 роках у Великій Британії здобували освіту 770 громадян України. Станом на 1 січня 2021 року в закладах вищої освіти України здобували освіту 223 громадяни Великої Британії. 

Нагадаємо, стартували офіційні переговори з Європейською комісією щодо приєднання України до програм «Горизонт Європа» та «Євратом».