A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міністр освіти та релігійних справ Грецької Республіки підтримує Україну

Опубліковано 08 березня 2022 року о 20:14


Сьогодні, 8 березня 2022 року, Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет провів онлайн-зустрічі з Міністром освіти та релігійних справ Грецької Республіки пані Нікі Керамеус.

У зв’язку з небаченим проявом російської агресії Сергій Шкарлет звернувся з проханням у своїх виступах і заявах засудити дії РФ та висловити підтримку Україні.

А також, невідкладно:

  • запровадити жорсткі обмеження для освітньої та наукової діяльності установ та організацій країни-агресора;
  • заборонити доступ наукових установ та закладів освіти Російської Федерації, їх працівників і здобувачів освіти країни-агресора до міжнародних джерел фінансування, програм мобільності, будь-яких форм співпраці у сфері освіти і науки;
  • припинити реалізацію спільних освітніх, наукових, дослідницьких програм і проєктів;
  • припинити інвестиційну та грантову підтримку для реалізації освітніх і наукових проєктів за участі представників країни-агресора;
  • переглянути політику співпраці з Міністерством науки та вищої освіти Російської Федерації, Міністерством освіти Російської Федерації та профільними державними органами країн, які підтримали збройну агресію проти України;

Пані Керамеус запевнила в абсолютній солідарності з українським народом та повідомила, що Прем’єр-міністр Республіки Греції та Уряд повністю підтримує Україну і готовий надавати всебічну допомогу.

Пані Міністр зазначила, що для учнів уже організовано підготовчі класи у школах та закріплено асистентів, які допомагають вчити мову та адаптуватися. А також Греція готова підтримувати українських учнів та студентів, у тому числі й у створенні необхідних умов для проживання.

Водночас пані Керамеус підтвердила, що Міністерство освіти та релігійних справ Грецької Республіки підтримує ініціативу Європейськї комісії  та вже припинило всі поточні проєкти, які були розпочаті з РФ.

Пані Міністр висловила ініціативу створення робочої групи з підтримки України у сфері освіти і науки, що має розробити необхідні механізми для допомоги українським учням та студентам, які змушені були виїхати за кордон через агресію РФ. З метою реалізації цієї ініціативи вона планує звернутися до Міністрів освіти і науки країн ЄС для отримання їхньої підтримки. До цього процесу також обов'язково будуть залучені не лише державні органи, а й бізнес, громадські організації та інші міжнародні партнери.

"Щиро вдячний за підтримку та  прояв єдності з Україною щодо неприпустимості дій країни-агресора. Упевнений, що надалі будемо продовжувати та розширювати двостороннє співробітництво в галузі освіти і науки на благо миру в усьому світі", - зазначив Сергій Шкарлет. 

Довідково

Співробітництво України з Грецькою Республікою в галузі освіти регулюється міжурядовою Угодою про співробітництво у галузі культури, освіти і науки від 11 листопада 1996 року. Між українськими та грецькими закладами вищої освіти та науково-дослідними центрами укладено низку прямих угод про співробітництво у різних напрямках галузевих знань.  У 2020/2021 навчальному році у закладах вищої освіти України здобували освіту 75 громадян Греції.

Нагадаємо, Комісія ЄС призупиняє співпрацю з російськими організаціями у галузі досліджень, науки та інновацій.