A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Ми робимо дієві кроки, щоб здобувачам освіти з ТОТ було комфортно і вони інтегрувалися в українське суспільство, – Сергій Шкарлет на Донеччині

Опубліковано 16 липня 2021 року о 14:19


Сьогодні в межах дводенної робочої поїздки до Донецької області Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет разом із Головою Донецької ОДА, керівником обласної військово-цивільної адміністрації Павлом Кириленком у Маріупольському державному університеті провів зустріч із вступниками та студентами з тимчасово окупованих територій України та лінії зіткнення. Йшлося про вступну кампанію 2021 року та всебічну підтримку з боку держави для вступників з ТОТ. 

«За ініціативи Президента здійснюється значна робота в частині допомоги вступникам з тимчасово окупованих територій для здобуття безкоштовної вищої освіти, за окремою квотою. Україна відкрита для них, і ці діти можуть розраховувати на нашу допомогу. Це непрості, але дуже дієві кроки для того, щоб здобувачам освіти з ТОТ було комфортно і вони інтегрувалися в українське суспільство. Ми робимо все можливе, щоб діти почувались як удома, адже вони і є вдома», – наголосив Сергій Шкарлет. 

Зазначимо, що цьогоріч освітні центри «Донбас-Україна» і «Крим-Україна» на базі українських закладів вищої освіти розпочали свою роботу 7 червня й працюватимуть до 24 вересня. Вступати через освітні центри мають право особи, які:

  • мають український документ про освіту (дистанційна або екстернатна форма здобуття освіти);
  • не мають українського документа про освіту;
  • проходили ЗНО і мають відповідні сертифікати 2018, 2019, 2020 або 2021 року;
  • не проходили ЗНО.

Особа, яка не має українського свідоцтва, може звернутися до одного з освітніх центрів для проходження річного оцінювання, державної підсумкової атестації та вступу до ЗВО за спрощеною процедурою. Для вступу особам, які проходили зазначене тестування, не потрібен сертифікат ЗНО. Вони складають один вступний іспит (встановлює ЗВО) та два іспити державної підсумкової атестації: українська мова й історія України. Крім того, у 2021 році, як і в минулих роках, у наказах про зарахування (з метою безпеки вступників) прізвища вступників шифруватимуться. Детальніше тут.

«Якщо відбуваються будь-які проблеми, то можна звертатися на гарячі лінії МОН, Урядового контактного центру або освітніх центрів ”Донбас-Україна” та “Крим-Україна”. Можливість поселення до гуртожитків, розв’язання соціально-побутових проблем, навчання за державним замовленням, додаткове планування певних курсів – усе це відкрито. Ми чекаємо вступників з непідконтрольних територій на навчання в закладах освіти України! Усі переваги, що має держава, Україна готова вам надати», – наголосив Міністр.  

У робочі дні – з понеділка до четверга з 9:00 до 18:00, у п’ятницю з 9:00 до 17:00 – працює гаряча лінія 0-800-504-425 для вступників з тимчасово окупованих територій України.

Діти, які перебувають на непідконтрольній території, можуть скористатися каналами зв’язку (+38 098 079 69 73 – Viber, Whatsapp, Telegram; +38 095 200 85 73 – для людей з порушеннями слуху Viber, Whatsapp, Telegram), які є безкоштовними.

Довідково. 

З моменту відкриття освітнього центру «Донбас-Україна» Маріупольський державний університет створював всі необхідні умови для молоді з ТОТ, а саме: поселення до гуртожитку, замовлення додаткових бюджетних місць, допомога в отриманні документів про повну загальну середню освіту, організація спрощеної процедури вступу тощо. За цей час 413 школярів з ТОТ (м. Донецьк, м. Луганськ, м. Алчевськ, с. Гранітне, с. Гнутове, с. Чермалик, м. Новоазовськ тощо) мешкають на території України та здобувають вищу освіту в Маріупольському державному університеті. У 2020 році МДУ став не тільки найпопулярнішим закладом вищої освіти м. Маріуполь серед молоді з тимчасово окупованої території, але й увійшов у п’ятірку закладів вищої освіти України за кількістю зарахованих через освітній центр «Донбас-Україна». 

Нагадаємо, Адміністрація Державної прикордонної служби України рекомендувала органам охорони державного кордону під час прийняття рішень у справах про адміністративні правопорушення розглядати мету в’їзду на підконтрольну територію для вступу до закладів освіти та супровід вступника (за наявності документального підтвердження) як обставину, що відповідно до статті 22 КУпАП визначає малозначність вчиненого адміністративного правопорушення та може звільнити особу від адміністративної відповідальності.