A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Ми маємо всі можливості на чолі з Президентом впроваджувати ідеї нової освітньої траєкторії, – Сергій Шкарлет під час форуму «Україна 30. Освіта і наука»

Опубліковано 31 травня 2021 року о 18:20


Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Освіта і наука» назвав надзвичайно масштабною групу стейкхолдерів в Україні, яка докладає зусиль для розвитку освіти у світовому вимірі.  

«Група стейкхолдерів освітньої та наукової політики є надзвичайно масштабною, бо охоплює понад 65% населення України. Якщо говорити про сферу освіти, це 1,3 млн дошкільнят, понад 4 млн школярів, 1,6 млн студентів, близько 300 тис. учнів закладів професійної освіти, 18 млн батьків, понад 600 тис. працівників закладів освіти та ціла низка наших громадян, які в цілому занурені в освітній процес», – зазначив Сергій Шкарлет.  

«Ми маємо докласти зусиль, щоб позитивна історія рухалася на тьюторство в державі, на віддачу здобутих знань в економіку держави, узагалі – в суспільство. Маємо формувати нову хвилю розвитку нашої держави для того, щоб завтра вже не 17, 20, 25, а 35, 40% науковців повернулися з-за кордону», – зауважив Міністр.

Він додав, що сьогодні відомі українці, які навчалися за кордоном, повернулися до України та долучені  до наукових процесів.

Сергій Шкарлет наголосив, що необхідно концентрувати всю роботу з усіма стейкхолдерами: це і освітяни, і науковці, і батьки, і бізнес-донори, і міжнародні експерти.

«Якщо ми хочемо, щоб наша держава розвивалася, то вона має спиратися на світовий досвід. Ми маємо всі можливості на чолі з Президентом впроваджувати ідеї нової освітньої траєкторії, нового суспільного запиту на освіту. І ми це все реалізуємо», – наголосив Сергій Шкарлет.

Президент НАН України Анатолій Загородній, своєю чергою, розповів про рівні досягнення світової науки та здобутки українських науковців.  «Світова наука бурхливо розвивається. Суспільство вкладає величезні кошти в її розвиток і наука віддячує людству новими знаннями про природу. Особливої ваги набувають фундаментальні дослідження», – зазначив він.

Серед найважливіших наукових досягнень Анатолій Загородній назвав відкриття Бозону Хіггса, редагування ДНК з метою запобігання генетичних хвороб, відкриття гравітаційних хвиль, поступ в розвитку штучного інтелекту, здійснення посадки на комету та Марс.

«Наука України, попри труднощі, посідає гідне місце серед провідних країн світу, а в низці досліджень – навіть у лідерах. Наприклад, українці беруть участь у створенні і здійсненні наукових експериментів на Великому адронному колайдері», – додав він.

«Ми маємо підтримку міжнародних партнерів у реалізації планів та консолідацію зусиль. Відкриттям стала ідея Президента щодо Всеукраїнської школи онлайн, яка знайшла своє продовження, вдосконалення та перетворення в сучасну та повноцінну платформу онлайн завдяки консолідації зусиль. Якщо ми будемо продовжувати рухатися в цьому напрямі, усі наші плани реалізуються набагато швидше», – зазначила керівниця напрямку освіти і науки Офісу Президента України Аліса Ляліна.

До Всеукраїнського форуму «Україна 30. Освіта і наука» долучився голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Він озвучив основні кроки для розвитку освіти у світовому вимірі. Зокрема, йшлося про обмін досвідом, доступ іноземних університетів до України, запровадження стипендій.

«Щоб розвиток освіти у світовому вимірі відбувався ефективно, потрібно звернути увагу передусім на обмін досвідом на міжнародному рівні: навчання студентів за кордоном», – наголосив Сергій Бабак.

Нагадаємо, сьогодні на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Освіта і наука», що триватиме з 31 травня до 2 червня 2021 року, відбулась презентація концепції Президентського університету.