A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

«Ми дуже цінуємо допомогу Дитячого фонду ООН на всіх рівнях освіти», – Міністр Сергій Шкарлет під час зустрічі з Головою Представництва ЮНІСЕФ в Україні Муратом Шахіним

Опубліковано 31 серпня 2021 року о 20:10


Сьогодні, 31 серпня 2021 року, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зустрівся з головою Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Муратом Шахіним.

Сторони обговорили основні питання взаємодії:  відкриття та роботу закладів освіти в новому навчальному році в контексті COVID-19, можливі опції підтримки Міністерства освіти і науки України з боку ЮНІСЕФ щодо роботи закладів освіти в безпечних умовах.

«Ми дуже цінуємо допомогу Дитячого фонду ООН на всіх рівнях освіти: в дошкіллі, інклюзивному навчанні, шкільній освіті, цифровій трансформації, реформі шкільного харчування, створенні безпечних умов здобуття освіти. Також цінною є допомога ЮНІСЕФ як реакція на поточні виклики, що постають перед системою освіти, у тому числі у зв'язку з пандемією COVID-19 та конфліктом на сході України», – зазначив у вступному слові Сергій Шкарлет. 

Найбільшою цінністю, за словами Міністра, залишається безпека учасників освітнього процесу. Наразі ситуація з охопленням вакцинацією вчителів дуже різниться за регіонами. За даними регіонів, вже сьогодні поріг у 65% вакцинованих освітян подолали Житомирська та Київська області (з урахуванням тих, хто отримав і поки одну, і вже дві дози). Ще кілька областей мають показники близько 50%. Найнижчий рівень вакцинації освітян, на жаль, продовжують поки що демонструвати Запорізька та Волинська області.

«Ми дуже зацікавлені в співпраці щодо розроблення інструментів, які б спонукали до вакцинації педагогів з метою досягнення необхідного рівня охоплення щепленнями в закладах освіти, щоб школи та садки могли працювати у звичному режимі», – додав Міністр. 

Також під час зустрічі йшлося про цифрову трансформацію. Упродовж найближчого року МОН планує працювати за трьома основними напрямами:

  • наповнення уроками Всеукраїнської школи онлайн;
  • продовження розвитку цифрових навичок педагогів (у т. ч. в закладах професійної та вищої освіти), навчання директорів закладів освіти управлінню закладом в умовах дистанційного навчання;
  • затвердження Концепції цифрової трансформації освіти і науки та Плану заходів з її реалізації.

Окремо Міністр наголосив, що вразливими категоріями в умовах пандемії та карантинних обмежень залишаються учні та вчителі на сході України й особи з особливими освітніми потребами. Адже незмінними пріоритетами МОН є забезпечення доступу до якісної освіти, гарантія безпечних умов, сталості та безперервності навчання.  

Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мурат Шахін, своєю чергою, висловив підтримку освітнім реформам та акцентував увагу на важливості вакцинації педагогічних працівників проти COVID-19.

«Зараз ми розробляємо  програму роботи в Україні на найближчі п’ять років. Після цієї зустрічі маємо чіткі уявлення, як гармонізувати плани та завдання ЮНІСЕФ із пріоритетами Міністерства освіти і науки України. Нам потрібно усвідомити, що під час пандемії основна увага має приділятися не лише сфері охорони здоров’я.   Освітній сектор теж потребує значної підтримки та інвестицій. При запровадженні карантинних обмежень важливо, щоб школи зачинялися останніми та відкривалися першими», – наголосив Мурат Шахін. 

Насамкінець зустрічі сторони досягли домовленостей про проведення спільних комунікаційних заходів з метою досягнення необхідного рівня охоплення щепленнями працівників закладів освіти.

Нагадаємо, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зустрівся з ідеологом Міжнародного дослідження якості освіти PISA Андреасом Шлейхером.