A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Майже 130 тис дітей пройшли обстеження в інклюзивно-ресурсних центрах

Опубліковано 10 вересня 2020 року о 17:26


Станом на сьогодні, 10 вересня 2020 року, інклюзивно-ресурсними центрами (ІРЦ) надано 129 тис 983 висновки про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини.  

Наразі в Україні працює 633 таких центри. Їхня робота діджиталізована: функціонує Портал ІРЦ, який дозволяє батькам подавати документи дистанційно, обрати найближчий до них ІРЦ та записатися на зручний час, у подальшому зберігати документи у власному кабінеті та використовувати надані висновки.

Батьки можуть звернутися до інклюзивно-ресурсних центрів, якщо відчувають занепокоєння щодо розвитку їхньої дитини. Послуги ІРЦ для батьків безкоштовні та повністю фінансуються державою. 

Основним завданням центрів є проведення комплексної оцінки для визначення особливих освітніх потреб (ООП) дитини, розроблення рекомендацій щодо освітньої програми, надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг відповідно до можливостей дитини. Результати оцінки фахівець центру зазначає у висновку про комплексну оцінку. 

Для повторної комплексної оцінки через Портал ІРЦ зареєстровано 10 тис 183 заяви. З них 9 тис 387 дітей уже отримали комплексні висновки. Така оцінка проводиться у випадках:

  • переходу або переведення дитини з ООП з садочка до школи;
  • надання рекомендації команди вчителів дитини з ООП у школах, садочках та спецшколах щодо наявності успіхів або труднощів у засвоєнні дитиною освітньої програми тощо.

Центри працюють через систему автоматизації роботи ІРЦ у співпраці з Державною інформаційною системою освіти (ДІСО). Всі школи та садочки системи ДІСО приєднані до порталу ІРЦ.

Нагадуємо, МОН розробило методичні рекомендації щодо функцій та обов'язків асистента вчителя та асистента учня (дитини).