A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Майже 1200 учителів початкових класів успішно пройшли сертифікацію 2022 року

Опубліковано 01 грудня 2022 року о 16:10


Сьогодні, 1 грудня 2022 року, відбулося засідання комісії Державної служби якості освіти України, на якому розглянули питання щодо визначення порогового балу — кількості балів, мінімально достатньої для видачі сертифіката за результатами третього етапу сертифікації педагогічних працівників.

«Цьогоріч 1171 учитель початкових класів успішно пройшов сертифікацію, набравши 122 і більше балів за результатами вивчення практичного досвіду роботи. Відзначу, що максимальні 160 балів отримали 52 вчителі, з яких кожен третій — сертифікований вчитель 2019 року. Це говорить про високий рівень підготовки, відповідальність учасників сертифікації всіх років та довіру до цієї процедури», — зазначив голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак.

Цей рік є особливим: навіть в умовах повномасштабної війни для проходження сертифікації зареєструвалося 1984 учасники (при квоті 2500 осіб), з них 1855 взяли участь у незалежному тестуванні. До другого етапу сертифікації допущено 1335 учителів, з них 1326 успішно здійснили самооцінювання в інформаційно-аналітичній системі «EvaluEd». Третій етап сертифікації — вивчення практичного досвіду роботи вчителів — проходив у дистанційному форматі.

Нагадуємо, щороку пороговий бал визначається комісією, яка утворюється Державною службою якості освіти. До складу комісії, окрім працівників служби, входять сертифіковані вчителі-практики, які є експертами, наукові та науково-педагогічні працівники з числа розробників професійного стандарту вчителя. 

Довідково

Відповідно до положень Законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» сертифіковані вчителі мають право на:

  • зарахування сертифікації як проходження чергової або позачергової атестації педагогічним працівником з присвоєнням відповідної кваліфікаційної категорії та/чи педагогічного звання;
  • доплату у розмірі 20% до ставки заробітної плати.

У випадку суперечності норм підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу.

Нагадаємо, Європейська комісія виділить 14 млн євро на шкільні автобуси для українських дітей та закликала організації ЄС долучатися до ініціативи.