A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Лілія Гриневич та Міністр освіти Болгарії підписали Декларацію щодо імплементації мовної статті Закону «Про освіту» та гарантування прав болгарської меншини

Опубліковано 26 квітня 2018 року о 14:46

Ми дуже цінуємо конструктивну позицію Болгарії щодо Закону «Про освіту» та раді, що нарешті вдалося підписати Декларацію про гарантування прав осіб, які належать до національної меншини Болгарії, вивчати рідну мову та навчатися нею. Про це розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час підписання відповідної Декларації з Міністром освіти і науки Болгарії Красіміром Валчевим сьогодні, 26 квітня 2018 року, в місті Софії.

«Наша мета – надання рівних можливостей усім школярам. Закон «Про освіту» гарантує, що українські діти, які належать  до національних меншин, отримають достатній рівень як рідної, так і державної мови для реалізації їхніх конституційних прав. Ми пропонуємо поступово впроваджувати більше предметів державною мовою з 5-го класу. Кількість предметів, які вивчаються українською, буде поступово збільшуватись клас за класом, щоб в 11-му досягти пропорції 60% предметів українською та 40% предметів мовою меншини. Це модель, яку успішно застосовують країни ЄС. Така зміна – необхідний з освітньої точки зору крок», – зазначила Лілія Гриневич.

Вона також наголосила, що Україна реалізує всі рекомендації Венеційської комісії. Зокрема, вже підготовано Дорожню карту, що містить перелік законодавчих та інших заходів для поступового впровадження мовної статті.

У Декларації йдеться, що поряд з вивченням державної мови болгарська меншина матиме необхідні умови для вивчення та навчання рідною. Сторони окремо підтвердили важливість вивчення державної мови «як чинника інтеграції країни та суспільної згоди через розширення вживання державної мови у навчальному процесі, зокрема шляхом збільшення часу навчання державною мовою».

Документ також передбачає, що Україна та Болгарія працюватимуть над новим Протоколом про співробітництво і обмін між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти і науки Республіки Болгарія на 2019/2020, 2020/2021, 2021/2022 та 2022/2023 навчальні роки.

Міністр Красімір Валчев підтвердив, що для Болгарії розвиток партнерських стосунків з Україною є дуже важливим, тому активна співпраця продовжується та вже найближчим часом болгарська сторона надішле свої пропозиції до проекту Протоколу.

Нагадуємо, що раніше Міністр Лілія Гриневич погодилась на запрошення болгарської сторони відвідати Софію для підписання відповідної Декларації.