A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Лілія Гриневич: Студенти з Туреччини, що вивчають українську мову, зможуть пройти безкоштовні курси на базі українських вишів

Опубліковано 27 березня 2018 року о 17:47

Студенти, що в Туреччині вивчають українську, зможуть пройти безкоштовні мовні літні курси в Україні. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич за результатами зустрічі з Міністром народної освіти Туреччини Ісметом Йилмазом.

«Відкриття спеціальності «Українська мова та література» у Стамбульському університеті стало хорошою нагодою провести переговори з Міністром народної освіти. Говорили про розвиток наукових парків, електронних підручників, програми подвійних дипломів та розвиток академічної мобільності. Домовились провести безкоштовні літні курси з української мови для студентів, які вивчають українську мову в Туреччині. Попередньо такі літні курси можуть стартувати вже цього року на базі українських вишів. Окрім цього, домовилися про співпрацю для вдосконалення систем забезпечення якості вищої освіти», – написала Міністр.

Зокрема, Лілія Гриневич відзначила зусилля Туреччини в сфері діджиталізації шкільної освіти.

«Нова українська школа передбачає суттєве оновлення освітнього середовища, у тому числі діджиталізацію освіти. Ми плануємо створити Національну онлайн-платформу освіти, що міститиме інформацію про нові стандарти освіти, відео-уроки, масиви відкритих онлайн-курсів, електронні підручники. Я знаю, що у 2012 році Міністерство національної освіти розпочало масштабний проект з інформатизації освіти. Так званий Fatih project. Проект вражає масштабами. Охоплення понад півмільйона класів у 42 тисячах шкіл по всій країні – це величезний інфраструктурний задум. Основні компоненти проекту (новий електронний контент, технічне переоснащення, перенавчання вчителів) є великою мірою тими компонентами нового освітнього середовища, які ми хочемо бачити в Новій українській школі», – зазначила Міністр на зустрічі.

У Стамбулі Лілія Гриневич також зустрілась з головою Ради вищої освіти Турецької Республіки Єктом Сарачем. Зокрема, йшлося про підписаний торік Меморандум про співпрацю між Україною та Туреччиною у сфері вищої освіти.

«Завдяки підписанню співпраця між нашими вишами значно покращилась. Прикладом може слугувати відкриття Українсько-турецького науково-технологічного та дослідницького центру у співпраці НТУ «ХПІ» і Стамбульського університету. Центр, серед іншого, займається пошуком можливостей комерціалізації конкретних науково-дослідних проектів та розробок», – повідомила Міністр.

Вона також подякувала голові Ради за підтримку діяльності Таврійського національного університету, який у співпраці з Турецьким агентством зі співробітництва і координації (ТІКА) реалізував проект реконструкції та обладнання приміщень тюркологічного відділення кафедри зарубіжної філології Інституту філології та журналістики.

Нагадуємо, що відтепер в Туреччині можна отримати вищу освіту за спеціальністю «Українська мова та література».