A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Лілія Гриневич: Сьогодні всі ми вітаємо наших полярників із їхнім святом середини зими – Мідвінтером

Опубліковано 21 червня 2019 року о 16:49

Дослідники Антарктиди з усього світу сьогодні святкують знаковий для полярників день – Мідвінтер, що знаменує середину зими. Цій традиції вже понад 100 років. Про це повідомила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час спілкування з пресою в межах її поїздки на Львівщину сьогодні, 21 червня 2019 року.

«Ми сьогодні маємо привітати усіх дослідників Антарктиди. Як ви знаєте, Україна має станцію «Академік Вернадський» та належить до елітного клубу країн, що може вирішувати подальшу долю льодового континенту. І сьогодні є таке свято, що знаменує середину зими – Мідвінтер. І в цей Мідвінтер наші полярники мають низку традицій. Наприклад, коли голова експедиції готує їм сніданок на їхнє індивідуальне замовлення. Потім вони повинні окунутися в крижану воду, і це їх посвідчує у те, щоб стати полярником», – розповіла Лілія Гриневич.

Цікаво, що температура води у цей період складає майже  -1,5 ⁰С (вода солона).

Далі дослідники переглядають відео та фотопривітання від зимівників з інших антарктичних станцій, близьких та колег з України.

Крім того, до свята на станції проводять спортивні змагання з шахів, дартсу, більярду, настільного тенісу, армреслінгу, перетягування канатів, підтягування на перекладині тощо. Цього року впродовж двох тижнів до Мідвінтера на станції проводилися змагання з різних дисциплін, а вже на свято переможці отримували призи. Окрема нагорода цьогоріч дісталася любителям риболовлі за зловлену найдовшу та найважчу рибу в попередній місяць.

У складних умовах щоденної роботи такі свята – важлива складова дозвілля полярників. Це дає можливість знизити психологічну напругу та згуртувати дослідників.

«Цього року ми вперше з передачі 1996-го станції Україні вклали 35 млн гривень у ремонт цієї станції», – відзначила Міністр.

Так, ремонтні роботи розділені на 2 етапи. Перший був проведений командою інженерів під час сезонної експедиції, яка завершилася наприкінці квітня. За 3 місяці вони відремонтували паливний бак, оновили системи життєзабезпечення, встановили новий опріснювач, поставили нову енергетичну систему, котли опалення та інше обладнання. Другий –  завершальний етап – планується на наступний «сезон», тобто на початок 2020 року.

Нагадуємо, що на сайті Національного антарктичного наукового центру МОН розміщено 3D-тур станцією «Академік Вернадський».