A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Лілія Гриневич: Прийнятий у 2014-му ЗУ «Про вищу освіту» запровадив багато потрібних новацій, але сьогодні він уже застарів та потребує змін

Опубліковано 26 січня 2018 року о 13:57

«Закон «Про вищу освіту», прийнятий у 2014-му, відкрив багато нових можливостей для системи. Але, як виявилося, не всі університети були готові до переходу від прямого контролю держави до практики незалежної експертної оцінки їхньої діяльності, до конкурентного розподілу держзамовлення». На цьому наголосила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час засідання розширеної Колегії МОН сьогодні, 26 січня 2018 року.

Вона підкреслила, що прийнятий одразу після Революції Гідності Закон вже впровадив важливі для системи новації та запустив процес реформування, однак не всі заклади вищої освіти змогли впоратись з отриманими повноваженнями.

«Широка автономія університетів посилила розрив між провідними вишами й «іншими». Перші скористалися нагодою – запровадили нові освітні програми, залучили роботодавців, увійшли в міжнародні проекти, навчилися розумно планувати освітній процес, зайнялися комерціалізацією власних наукових досліджень, намагаючись створювати конкуренцію на ринку освітніх послуг. «Інші» – капсулювалися у своїй неспроможності ефективного управління», –  зазначила Міністр.

Вона також розповіла, що намагання дебюрократизувати взаємодію в системі вищої освіти з боку МОН часто розбиваються об запровадження додаткової паперотворчості в самих вишах.

«МОН відмінило близько 20 наказів, які вимагали від закладів різноманітні звіти та інші процедури, що забюрократизовують процес. Натомість деякі заклади повернули ці процедури власними внутрішніми наказами, причому часто з посиланням на неіснуючі вказівки Міністерства. Тому я хочу звернутися до очільників наших університетів з проханням – перегляньте ставлення до звітності викладачів, щоб вони змогли сконцентруватися на своїй безпосередній роботі», – зауважила Лілія Гриневич.

Для подальшої дебюрократизації МОН продовжить роботу зі скорочення кількості обов’язкових документів, зокрема, у новій редакції Ліцензійних умов. Водночас Міністерство вимагатиме від університетів сформувати мінімальні та раціональні вимоги до внутрішніх документів.

Лілія Гриневич також додала, що ЗУ «Про вищу освіту» запровадив багато потрібних новацій, але сьогодні вже застарів та потребує змін.

«Протягом цього року ми працюватимемо над змінами у Закон «Про вищу освіту». Запрошуємо університети брати участь у підготовці змін», – запросила виші Міністр.

Нагадуємо, що МОН та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) узгодили основні питання відбору українських вишів до другої фази проекту «Вища освіта України», що спрямований на покращення енергоефективності університетів та оновлення їх наукового обладнання.