A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Лілія Гриневич: Нова українська школа, як і святий Миколай, у 2018 році має прийти не у вибрані школи, а в кожну школу України, незалежно від її розташування

Опубліковано 19 грудня 2017 року о 17:50

Перший клас Нової української школи у 2018 році має відбутися не лише у великих та міських школах, а у кожній школі України, тому в бюджеті на 2018 рік уже закладено близько 1 млрд грн на обладнання саме початкових шкіл та створення нового освітнього середовища. Про це повідомила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, яка до дня святого Миколая відвідала школу в селі Хотянівці Київської області.

Вона наголосила, що основна мета шкільної реформи – висока якість освіти для кожної української дитини, тому Нова українська школа, як і святий Миколай, у 2018 році має прийти не у вибрані школи, а в кожну школу України, незалежно від її розташування.

«Наступного навчального року всі першокласники мають навчатися за новим стандартом. Це і пошуково-діяльнісне навчання, це й інші методики, які передбачають відповідне обладнання, перенавчання вчителів. Для нас важливо, щоб спільно з органами місцевого самоврядування з державного бюджету ми могли допомогти обладнати такі школи та створити в них відповідні умови», - розповіла Міністр.

Попри важливість якісного освітнього середовища для навчання дітей, все ж основним у реформі Лілія Гриневич вважає якісне підвищення кваліфікації вчителів.

«Серцем змін є вчитель. І найважливіше – це підвищення кваліфікації вчителів і їхня здатність переключитися з авторитарної педагогіки на педагогіку партнерства. Звичайно, вже сьогодні є педагоги, які так працюють і не чекають особливих вказівок згори. Але для нас важливо, аби кожна дитина відчула на собі правильне природо-відповідне навчання. Тому у нас більше 20тис учителів пройдуть підвищення кваліфікації в першому півріччі 2018 року, щоб озброєними новими методиками заходити до дітей до першого класу», - повідомила Міністр.

Учні Хотянівської загальноосвітньої школи I-ІІ ступеня також вважають, що головне – це вчителі.

«Хороший вчитель не повинен просто читати з підручника, ми самі вміємо читати. Хороший вчитель вміє цікаво розповідати інформацію від себе та зацікавлювати дітей», - зазначила одна із учениць закладу.

Директор школи – Тетяна Яковенко – зазначила, що зміни, передбачені реформою НУШ, неможливі, якщо над ними працюватиме хтось один, потрібні спільні зусилля вчителів, батьків, директорів, місцевої та центральної влади.

Міністр приїхала до закладу не з порожніми руками – було передано книжки, набір матеріалів для пошукового навчання у першому класі та інші потрібні речі. Однак, найбільшим подарунком має стати новий корпус школи – проектно-кошторисна документація для його будівництва вже на фінальній стадії розробки.

«Зараз, у зв’язку з фінансовою децентралізацією та коштами, які даються з центрального бюджету на природничо-математичні кабінети, автобуси, розвиток інклюзивної освіти, є значно більше можливостей вдосконалювати матеріально-технічне забезпечення шкіл. Так, це важкі процеси, вони потребують активної позиції громад та місцевої влади, однак ми мусимо зробити так, аби усі наші діти навчалися в однаково якісних умовах, і зробити ми це можемо лише у співпраці», - підкреслила Лілія Гриневич.

Довідково:

Основне приміщення Хотянівської загальноосвітньої школи I-ІІ ступеня побудоване у 1957 році. Приміщення їдальні, бібліотеки і початкової школи побудовані у 1890 році. Основне приміщення школи цегляне, розраховане на п’ять навчальних класів  старшої школи. Педколектив нараховує 15 педагогічних працівників.  Директор – Яковенко Тетяна Яківна. Має вищу педагогічну освіту, за фахом учитель біології. У 2009 році здобула освіту за спеціальністю «управління навчальним закладом» в Київському міському педагогічному університеті імені Б.Д.Грінченка. Загальний стаж роботи 29 років. 

Із сіл Хотянівка та Осещина до вишгородських навчальних закладів підвозять 81 дитину шкільного та 20 дітей дошкільного віку. Прийнято рішення здійснити добудову на території закладу та створити навчально-виховний  інклюзивний комплекс з художньоестетичним спрямуванням у селі  Хотянівка, який надаватиме сучасну якісну освіту як здоровим дітям, так і  дітям з особливими потребами, відсоток яких у районі з кожним роком зростає.

Новостворений заклад  зможе  задовольнити освітні потреби Хотянівки, Осещини  та  навколишніх сіл, а також розвантажити навчальні  заклади  міста  Вишгорода. Земельна ділянка, відведена під школу, достатня для будівництва  і  обслуговування  НВК.