A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Лілія Гриневич: МОН вперше проводить конкурс наукових робіт за новими правилами, завдяки чому вчені зможуть оперативніше отримати кошти, без зайвих бюрократичних процедур

Опубліковано 02 листопада 2018 року о 12:45

МОН оголосило перший конкурс наукових розробок за держзамовленням за новими правилами – зокрема, відтепер для фінансування робіт переможців не потрібно буде проводити тендерні закупівлі. Це спростить та пришвидшить процедуру надання коштів ученим, чиї роботи будуть визнані кращими та отримають фінансування держави. 

«У вересні Уряд ухвалив дуже важливу постанову, розроблену МОН.  Нею вперше було визначено загальні уніфіковані правила, за якими всі розпорядники бюджетних коштів на науку мають проводити конкурсний відбір наукових розробок. Це потрібно для того, щоб усі учасники мали рівний доступ та умови, а саме проведення конкурсів було прозорішим. Окрім цього постанова скасувала абсурдну з точки зору світової практики процедуру публічних закупівель, яку мали проводити розпорядники після проведення конкурсів та визначення переможців. І зараз ми вперше оголосили конкурс вже за цими, новими правилами. Його переможці отримають кошти на свої проекти значно оперативніше», – пояснила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Фінансування надаватиметься з 2019 року. Планується, що державою для цього буде виділено близько 19,3 млн гривень.

Відбір розробок буде за такими пріоритетами:

  • інформаційні та комунікаційні технології;
  • енергетика та енергоефективність;
  • раціональне природокористування;
  • науки про життя, нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань;
  • нові речовини і матеріали.

У конкурсі можуть брати участь підприємства, установи і організації незалежно від форм власності, що мають в наявності працівників відповідної кваліфікації, обладнання та матеріально-технічну базу у цій сфері.

Дедлайн подачі документів – до 18 год. 3 грудня 2018 року.

З докладною інформацією про перелік документів, критерії відбору, вимоги до учасників, етапи проведення конкурсу можна ознайомитися за посиланням. Там же розміщені форма заявки та рекомендації щодо її підготовки.

Нагадуємо, що 1 листопада 2018 року стартував проект з залучення школярів до наукових досліджень екології Антарктики, учні допомагатимуть вченим рахувати пінгвінів.