A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Лілія Гриневич: Комісія при МОН рекомендувала 3 кандидатури на посаду освітнього омбудсмена – з ними може ознайомитись кожен охочий (ВІДЕО)

Опубліковано 08 липня 2019 року о 15:34

Комісія при МОН рекомендувала три кандидатури на посаду освітнього омбудсмена – голову правління громадської організації, яка займається захистом прав людини, шкільного директора, що активно бере участь у реформуванні освіти, та заступника директора Державної установи «Центр пробації», яка працювала з підлітками в складних ситуаціях. Про це розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич сьогодні, 8 липня 2019 року, під час спілкування з пресою в межах робочої поїздки на Сумщину.

«Зараз у нас тривав процес обговорення призначення освітнього омбудсмена. Це досить важлива посада, вона має велике значення для суспільства. Ми вирішили оприлюднити ці три кандидатури. Щоб суспільство могло ознайомитися з претендентами, ми оприлюднили їхні короткі відеопредставлення на сайті МОН», – зазначила Лілія Гриневич.

Усі матеріали будуть опубліковані також на офіційній сторінці Facebook Міністерства освіти і науки, де є можливість залишити свій коментар про кандидата.

«Ми будемо зважати на коментування громадськістю цих відеопредставлень, бо розуміємо, наскільки це суспільно важлива посада. Люди хочуть знати, хто захищатиме їхні права», – повідомила Міністр.

Рішення про призначення конкретної кандидатури буде прийняте до кінця тижня та опубліковане на сайті МОН у п‘ятницю, 12 липня.

Серед претендентів на посаду – Яковець Ірина Станіславівна, перший заступник директора Державної установи «Центр пробації».

Так, пробація – це:

  • забезпечення безпеки суспільства (громади) шляхом запобігання вчиненню правопорушень;
  • надання суду інформації, що характеризує обвинувачену особу для прийняття справедливого рішення (складення досудової доповіді);
  • організація виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі;
  • пробаційний нагляд: контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомога, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультації, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань);
  • допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя в суспільстві.

Більше про пробацію та суть роботи кандидатки можна прочитати за посиланням.

Її біографію можна завантажити тут.

У своїй відеовізитці Ірина Яковець розповідає про себе, а також своє розуміння того, чим має займатися освітній омбудсмен: https://youtu.be/BOJXynfPwA8 

Комісія також рекомендувала до розгляду Міністром Горбачова Сергія Івановича, директора спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 148 імені Івана Багряного з поглибленим вивченням української мови та літератури міста Києва.

Його біографію можна завантажити тут.

Цей кандидат брав активну участь в проєкті оновлення програм 5-9 класів, а також співпрацює з Державною службою якості освіти.

У відеовізитці ви зможете дізнатися більше деталей про нього та його бачення розвитку інституту освітнього омбудсмена: https://youtu.be/5jaUHZp3lnM 

Ще один кандидат на посаду – Ващук Олеся Петрівна, голова правління громадської організації «Міжнародна фундація розвитку».

Ця ГО займається підтримкою демократичних реформ в Україні, захистом прав українців та консультуванням громадян щодо цього, проведенням тренінгів, дискусій та воркшопів, моніторингом діяльності державних та громадських інституцій тощо. Більше про організацію на сайті.

Біографію Олесі Ващук можна завантажити тут.

Більше про кандидатку та плани на посаді у відеовізитці: https://youtu.be/aUinBLF-84E 

«Це призначення освітнього обмудсмена надзвичайно відповідальне, адже саме обрана зараз людина розпочне формування цієї інституції та закладе передумови для її подальшого успіху», – відзначила Лілія Гриневич.

Нагадуємо, що інститут освітнього омбудсмена створюється для захисту прав здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників. До посади освітнього омбудсмена виписано дуже чіткі вимоги. Зокрема, він не може поєднувати свою роботу з іншою діяльністю, окрім творчої та викладацької, має бути громадянином України, що проживає на території держави не менше 5 років, мати вищу освіту та відповідний досвід роботи, а також вільно володіти державною мовою.

Для допомоги освітньому омбудсмену працюватиме спеціальна служба, що складатиметься з 15 осіб.

17 травня 2019 року Міністерство освіти і науки оголосило про відбір кандидатів на посаду освітнього омбудсмена, ним займалася спеціально створена комісія при МОН.