A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Платформу ВШО поповнили тестами для діагностики результатів навчання учнів

Опубліковано 26 грудня 2022 року о 19:15


До всеукраїнської школи онлайн додали діагностичні тести з математики й української мови для учнів 5, 7 та 9 класів.

«Два роки коронавірусу, а тепер повномасштабна війна в Україні спричинили обмеження доступу учнів і вчителів до освітнього процесу, а як наслідок – втрати у навчальному часі, змісті, уміннях і знаннях учнів. Тепер на платформі ВШО вчителі і учні можуть продіагностувати та вчасно надолужити ці втрати», – зазначив генеральний директор директорату цифрової трансформації Міністра освіти і науки України Дмитро Завгородній.

Тести допоможуть з’ясувати, як учні засвоїли теми з попередніх двох років навчання, та виявити, що потрібно додатково попрацювати.

«Нашою метою було створити інструмент для вчителя, який дозволить провести «скринінг» класу та зрозуміти, на якому рівні перебувають діти, виявити можливі прогалини, над якими варто додатково попрацювати. Продіагностувати свої успіхи може й сам учень вдома – тести у відкритому доступі на платформі ВШО», – зазначила керівниця ініціативи «Збереження доступу до шкільної освіти», що впроваджується в межах проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) Олена Заплотинська.

Діагностичні тести складаються із двох блоків – первинного та вторинного тестування. Первинне тестування учням варто пройти на початку навчального року. За його підсумками вчитель отримує детальний звіт, який містить і загальну статистику успішності, і рекомендації, які конкретно теми потребують додаткового опрацювання. Звіт зі результатами отримує також кожен учень. А разом із ним одержує і перелік посилань на матеріали, які варто опрацювати, аби поліпшити результати навчання у темах, у яких були допущені помилки.

Таке діагностування передбачено для ключових етапів навчання – на початку 5 класу за другий цикл початкової освіти (3-4 клас), у 7 класі для діагностики адаптаційного циклу базової освіти (5-6 клас) та у випускному 9 класі для виявлення можливих прогалин за перші два роки другого базового циклу базової середньої освіти (7-8 клас). Водночас діагностичні тести можна застосовувати і наприкінці навчального року, однак у 4, 6 та 8 класах. Такий підхід допоможе зрозуміти, чи готові учні продовжувати навчання на наступних рівнях загальної середньої освіти – у 5, 7 та 9 класах, чи мають працювати над виявленими прогалинами.

Діагностичні тести доступні для всіх охочих на платформі Всеукраїнської школи онлайн у розділі «Курси».

Відповідно до процедури наповнення платформи ВШО, діагностичні тести пройшли антидискримінаційну, психологічну, наукову та педагогічну експертизи.

Діагностика розроблена в межах ініціативи «Збереження доступу до шкільної освіти», що впроваджується в межах проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe). Цей проєкт (SURGe) є програмою міжнародної технічної допомоги, що реалізується компанією «Alinea International» та фінансується Урядом Канади.

Детальніше про те, як користуватись тестами, дивіться у відео.

Нагадаємо, МОН презентувало платформу дистанційного навчання «Професійна освіта онлайн».