A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Курс “Основи сім’ї” не є обов’язковим і не має грифу Міністерства – позиція МОН

Опубліковано 04 травня 2020 року о 21:55

“Основи сім’ї” для учнів 10-11 класів є курсом за вибором, не є обов’язковим і не має грифу Міністерства освіти і науки. 

Викладання такого курсу в закладах освіти є можливим лише за згоди учнів або їхніх батьків. Крім того, Закон “Про повну загальну середню освіту” забороняє залучати кошти батьків на придбання навчальних матеріалів курсів, які є складовою освітньої програми школи. 

Відповідно до законодавства, рішення щодо схвалення освітнього комплексу “Основи сім’ї” прийняла науково-методична комісія з проблем виховання дітей та учнівської молоді у 2018 році. Таке схвалення призупинили у 2019 році.

9 квітня 2020 року комісія прийняла рішення відновити використання у закладах освіти курсу “Основи сім’ї” за умови перевидання відповідних посібників. Таким чином, посібники, схвалені у 2018 році, не можна використовувати в освітньому процесі. У перевиданих посібниках мають бути враховані зауваження експертів. Ознайомитись з матеріалами роботи комісії можна за посиланням.

Для того, щоб убезпечити заклади освіти, учнів та їхніх батьків від появи неякісних навчальних матеріалів, МОН розробило новий порядок грифування, у тому числі схвалення навчальних матеріалів. 

Наразі цей порядок вже пройшов громадське обговорення і вступить у силу до липня 2020 року. До набуття новим положенням чинності МОН припиняє повноваження відповідних комісій, склад яких сформовано у 2011 році. 

Нагадаємо, Уряд продовжив строки загальнонаціонального карантину в Україні – він триватиме до 22 травня 2020 року.