A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Криголам «Ноосфера» доставив до Антарктичної дослідницької станції «Академік Вернадський» зимівників наступної експедиції

Опубліковано 28 березня 2023 року о 13:00


Дослідницький криголам «Ноосфера» з командою 28-ї Української антарктичної експедиції прибув до станції «Академік Вернадський». Про це доповів капітан судна Олександр Гришко 27 березня 2023 року.

Шлях із чилійського порту Пунта-Аренас до станції тривав 5 діб.

Найближчими днями триватиме розвантаження судна та перезмінка річних експедицій. Учені та фахівці з 27-ї УАЕ, які рік працювали на «Вернадському», передаватимуть справи колегам з 28-ї антарктичної експедиції.

Після цього відбудеться традиційне передання станції між експедиціями – зимівники 27-ї УАЕ вирушать додому, а учасники 28-ї залишаться працювати на рік.

Серед їхніх основних завдань буде проведення вимірювань та досліджень за трьома напрямами:

  • геофізика;
  • метеорологія;
  • біологія.

А також підтримка життєдіяльності станції.

Нині український криголам вже другий сезон працює в Антарктиді. Наприкінці грудня 2022-го він вирушив із ПАР до острова Кінг-Джордж, куди доправив експедицію та вантажі для польської антарктичної станції «Арцтовський». Звідти судно прибуло до «Вернадського», доставивши учасників технічної сезонної експедиції, які нині завершують нагальні справи з модернізації станції. Відтак «Ноосфера» дісталася Чилі та чекала на команду 28-ї УАЕ, разом з якою успішно повернулася до Антарктики.