A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Країни-учасниці Міжнародної організації зі збереження Антарктиди закликали рф припинити терор на території України

Опубліковано 26 жовтня 2022 року о 11:00


24 жовтня 2022 року в місті Гобарті (Австралія) почалось 41-ше засідання Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (The Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources, CCAMLR, ККАМЛР). ККАМЛР – міжурядова організація, яка відповідає за виконання положень Конвенції про збереження морських живих ресурсів Антарктики, контролює промислову та наукову діяльність у районах, на які поширюються дія Конвенції, тобто в усьому Південному океані.

Україна є членом ККАМЛР з 1994 року. У зоні відповідальності організації українські рибальські судна здійснюють промисел антарктичного криля, патагонського та антарктичного іклачів, а українські вчені, зокрема НАНЦ, беруть на себе зобов’язання проводити відповідні дослідження в Південному океані. Наприклад, на нинішньому засіданні представлять оновлені проєкти створення морських охоронних районів, обговорять спільні заходи сторін ККАМЛР щодо вивчення впливу кліматичних змін на Південний океан.

У 41-му засіданні ККАМЛР беруть участь 24 національні делегації та окремо делегація Європейського Союзу. Оскільки серед учасників є делегація рф, українські представники на пленарному засіданні зробили заяву щодо російської агресії з вимогою припинити терор проти України та закликом до країн-членів ККАМЛР докласти максимальних зусиль для цього.

Своїми виступами Україну підтримали делегації США, Великої Британії, країн Європейського Союзу, Австралії, Нової Зеландії, Норвегії, Японії. Делегація рф також звернулась до Комісії із власною заявою, але цю заяву відмовилася слухати як делегація України, так й інші дружні країни, – усі учасники демонстративно залишили залу засідань. Дякуємо за таку підтримку нашої держави! Ізоляція росії як держави-окупанта має охопити всю земну кулю – від полюса до полюса!

Робота Комісії триватиме два тижні, до 4 листопада 2022 року.

Нагадаємо, Україна стала членом Європейської організації публічного права.