A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Кожне третє повідомлення про сексуальне насильство над дітьми в інтернеті стосується дівчат 11-13 років: як захистити дітей онлайн?

Опубліковано 07 березня 2023 року о 17:45


Кожна дитина, яка має необмежений доступ до пристроїв, що під’єднані до інтернету, перебуває в зоні ризику. Батьки мають розуміти, що йдеться не лише про неконтрольований час онлайн, дезінформацію або надмірну увагу до трендів соцмереж. Сексуальне насильство є не тільки в офлайн-реальності, але й в інтернеті. Ці явища називають термінами: «секстинг», «онлайн-грумінг» та «сексторшен».

До Міжнародного жіночого дня #stop_sexтинг нагадує про основні загрози для дівчат в інтернеті та що робити, якщо дитина потрапила на злочинців.

Як це відбувається?

Зазвичай діти та підлітки шукають уваги у соціальних мережах. Сучасні тенденції диктують гіперсексуалізацію поведінки – бажання виглядати відверто та спокусливо. Саме тому дитина може надіслати своє зображення, якщо в неї є телефон з камерою та доступ до інтернету. Таким чином діти досліджують власну сексуальність. Для них це, на перший погляд, безпечніше, ніж справжній секс. Згідно з дослідженням, що було проведене в Україні серед 4700 дітей, віком 6-17 років, кожна десята дитина отримувала запити із проханням надіслати інтимні фото.

Але із надсиланням інтимних фото розпочинаються перші загрози. Дитина думає, що надсилає фото однолітку інтернет-другу, якого не бачила офлайн. Тим часом по той бік екрана можуть ховатися злочинці, які у соціальних мережах чи онлайн-іграх вдають із себе підлітків. Крім того, такі фото можуть використовувати й однолітки для кібербулінгу. Що важливо пам’ятати: контент, який потрапляє в інтернет, майже неможливо видалити, а отже, такі фото та відео можуть переслідувати дитину і через багато років.

Якщо злочинцю недостатньо контенту, який надіслала дитина, він переходить до вимагання ще більшої кількості відвертого контенту через шантаж та погрози. Наприклад, вимагає розіслати попередні фото чи відео батькам або однокласникам. Так відбувається сексторшен.

Такі дії передбачають кримінальну відповідальність за статтями 156-1 (домагання дитини для сексуальних цілей) та 301-1 (виготовлення та розповсюдження дитячої порнографії) Кримінального кодексу України.

Для того, щоб зрозуміти, як відбуваються злочини в інтернеті, ми адаптували інформаційну кампанію Internet Watch Foundation «T.A.L.K», розроблену у Великій Британії: https://youtu.be/OmFEo6NQDYA 

Крім того, ми нагадуємо, що на сайті https://stop-sexting.in.ua/send/ працює портал повідомлень про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми. Портал працює як лінія звітування. Ці повідомлення допомагають захистити дітей та не допустити подальшої сексуальної експлуатації.

Що потрібно робити, якщо дитина надіслала оголені фото?

  1. Дитина, яка зіштовхнулася з онлайн-ризиком, потребує підтримки без осуду чи критики. Обов’язково подякуйте їй за довіру та підтримайте.
  2. Для збереження доказів дитина має зробити скрін листування, де видно, кому і коли були надіслані матеріали. Це потрібно зробити до того, як вжито заходів для видалення таких матеріалів, адже скріни стануть доказами у кримінальному процесі. 
  3. Прибрати фото- чи відеоматеріали з мережі доволі непросто і важливо зупинити поширення такого контенту через видалення зображень: у діалогах дитини; у хмаросховищах, на пристроях, у діалогах та групах; у соціальних мережах через звернення до адміністрації ресурсу.

Ще більше інформації про ризики для дітей онлайн, корисні посібники, книги та фільми ви можете знайти на оновленому сайті.

Нагадаємо, У МОН обговорили проєктну підтримку позашкілля.