A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Кожен шостий підліток в Україні стикався з цькуванням, погрозами або кібершахрайством в Інтернеті

Опубліковано 11 лютого 2020 року о 13:12

Торік держава скерувала понад 1 млрд гривень на забезпечення доступу шкіл до Інтернету, а також на закупівлю комп’ютерів. Ці ресурси дозволили вчителям робити уроки цікавішими та інтерактивними, однак поряд з цим кібербулінг став поширеним явищем серед школярів. Кожен шостий підліток в Україні стикався з онлайнцькуванням, погрозами чи кібершахрайством. Тому для нас важливо співпрацювати з вчителями, батьками, громадськими організаціями та бізнесом, щоб зробити цей простір безпечним для дітей.

Про це розповіла заступниця Міністра освіти і науки Любомира Мандзій під час круглого столу “Цифрова година”, який сьогодні, 11 лютого 2020 року, відбувся у Києві. Захід провели Міністерство освіти та науки спільно з Google Україна з нагоди Дня безпечного Інтернету. 

“У мережі, на жаль, злочини проти дітей не мають державних кордонів, тому міжнародна співпраця у цьому напрямі є вкрай важливою. Я сподіваюся, що сьогодні ми почуємо одне одного, адже тут присутні представники різних галузей. Також ми маємо вийти на спільне бачення та план дій, який допоможе вберегти наших дітей від негативних наслідків. Тут треба говорити про медіаосвіту, інтернететику та свідоме ставлення до контенту”, —  зазначила Любомира Мандзій.

Учасники зустрічі з’ясували, як можна безпечно користуватися Інтернетом, протидіяти кіберзагрозам, попереджати випадки кібербулінгу, секстингу, фішингу тощо.

“За нашими даними серед сучасних підлітків 13-15 років лише 22% не стикалися з онлайннебезпеками. Тож для захисту дітей в Інтернеті була започаткована загальнонаціональна кампанія “Батьківський тиждень безпечного інформаційного простору”. Вона містить дистанційний курс з медіаграмотності для батьків”, — повідомила завідувачка лабораторії Інституту соціальної та політичної психології НАПН Любов Найдьонова.

Серед спікерів та учасників заходу — представники Міністерства цифрової трансформації, Міністерства культури, молоді та спорту, фахівці компанії “Google Україна”, а також неурядових організацій, наукової та освітньої спільнот.

Далі сертифікований тренер Google for Education Антоніна Букач проведе онлайн для учасників майстер-клас “Цифрові інструменти та можливості Google для безпечного Інтернету”.

Він містить корисні поради про використання цифрових інструментів, методичні рішення щодо супроводу й захисту дітей під час користування цифровим контентом. Відеотрансляція у записі доступна за посиланням http://bit.ly/37A9mdg.

Також вчителі та батьки  можуть використовувати матеріали щодо безпеки дітей в Інтернеті, які є на сайті МОН. http://bit.ly/bezpeka-v-Іnterneti