A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Команда студентів ВНТУ здобула “срібло” на міжнародних змаганнях з робототехніки у Молдові

Опубліковано 28 листопада 2018 року о 17:05

Двоє студентів кафедри комп’ютерних наук Вінницького національного технічного університету - Дмитро Пантелюк і Дмитро Кудрявцев - посіли друге місце на VI міжнародних змаганнях з мобільних робототехнічних систем Earth Rover 2018. Вінницька команда створила робота-скорпіона, який може проводити телеметрію (вимірювання на відстані), має датчики температури, вологості, освітлення, вогню та якості повітря. Змагання пройшли наприкінці листопада у Кишиневі (Молдова).

До змагань хлопців підготував викладач вишу Сергій Барабан.

Презентований винахід має 8 функцій, що виокремлює його серед конкурентів. Він ощадливо використовує енергію і має мінімальну вартість виготовлення. Винахідники самостійно спроектували і роздрукували на 3D-принтері корпус. “Гусениці” для пересування робота виготовили з портфельних ременів.

Особливістю робота-скорпіона також є те, що ним можна керувати через радіоканал з дальністю 2 кілометри.

“Серед функцій, якими оснащений скорпіон, - відеопередача з камерою. Ще у нього є маніпулятор - щось на кшталт руки, якою він може брати невеликі предмети. Є стоп-функція перед перешкодами. Тобто невелику перешкоду, яка виникає на шляху, робот може відсунути вбік і їхати далі. Крім того, він уміє їхати й за чітким маршрутом уздовж лінії або лабіринтом, що досягається завдяки оптоелектронним та ультразвуковим датчикам. Ми створили розробку спеціально до конкурсу, попередньо її бачили лише колеги з кафедри комп’ютерних наук. Якщо виготовити її з якісніших матеріалів, цілком можливе практичне застосування”, - розповів Сергій Барабан.

Нагадаємо, що стартап команди ВНАУ здобув “бронзу” на міжнародному молодіжному конкурсі у Вірменії.