A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Індексація наукових журналів, що видаються на тимчасово окупованих територіях України, є грубим порушенням законодавства України і міжнародного права – позиція МОН

Опубліковано 22 липня 2020 року о 18:32

Договір з компанією Elsevier про надання доступу до бази даних Scopus не було укладено, оскільки в базі було виявлено журнал, що видається в Криму установою, яка відносить себе до Російської Федерації. На вимогу МОН це порушення не було усунуто.

Відповідне роз'яснення надає МОН сьогодні, 22 липня 2020 року.

Щодо договору з Elsevier

29 травня цього року було підписано наказ МОН щодо продовження  доступу  до міжнародних наукометричних баз даних Scopus та Web of Science Core Collection для всіх державних та комунальних ЗВО і наукових установ України за кошти державного бюджету.

Наказом, зокрема, було уповноважено Державну науково-технічну бібліотеку (ДНТБ) закупити відповідні послуги та укласти договори з переможцями.

З компанією Elsevier, яка надає доступ до бази даних Scopus, ДНТБ мала укласти договір до 17 липня 2020 року (відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі»).

Однак нещодавно МОН отримало інформацію, що базою даних Scopus індексовано журнал «Physical Oceanography». Він видається так званим Морським гідрофізичним інститутом РАН, розташованим у м. Севастополь – на тимчасово окупованій території України.

Включення видання до бази даних грубо порушує законодавство України та суперечить позиції міжнародної спільноти щодо засудження окупації Кримського півострова. У такий спосіб фактично визнається незаконна окупація Криму Російською Федерацією.

Низкою листів МОН поінформувало компанію Elsevier про необхідність вилучення журналу з бази даних. Проте отримані відповіді свідчать, що компанія не вважає порушенням індексацію згаданого журналу базою даних Scopus.

17 липня 2020 року завершувався встановлений законом термін, коли потрібно було укласти договір з переможцем переговорів або прийняти рішення про відміну процедури закупівлі. У зв'язку з позицією компанії Elsevier було прийнято рішення не укладати договір та відмінити процедуру закупівлі.

Нам дуже прикро, що авторитетна міжнародна компанія порушує норми законодавства України та міжнародного права, які стосуються суверенітету та територіальної цілісності України, й ми змушені призупинити наше співробітництво. Водночас наголошуємо, що МОН готове розглянути можливість відновлення співпраці та укладання договору після виключення журналу «Physical Oceanography» з бази даних Scopus.

Щодо договору з Clarivate Analytics

Варто зазначити, що на етапі укладання договору така ж ситуація виникла з компанією Clarivate Analytics, яка надає доступ до бази даних Web of Science Core Collection.

Наприкінці квітня 2020 року МОН отримало інформацію, що ця база даних індексує журнал «Материалы по археологии, истории и этнографии Таврии» («Materials in the Archaeology, History and Ethnography of Tauria»). В інформації про видання йшлося, що воно видається «Науково-дослідним центром історії і археології Криму Кримського федерального університету імені В. І. Вернадського», розміщеного за адресою «м. Сімферополь, Республіка Крим, Російська Федерація».

Тоді МОН провело переговори з представниками компанії Clarivate Analytics, висловивши категоричну вимогу виключити журнал з бази даних для продовження співпраці та укладання контракту. Представники компанії запевнили, що цю вимогу буде виконано.

Станом на сьогодні, 22 липня 2020 року, журнал «Материалы по археологии, истории и этнографии Таврии» не виявлено в пошуковій системі Master Journal List платформи Web of Science Core Collection. Це підтверджує, що видання було виключено і зараз не індексується у базі даних Web of Science Core Collection.

Тому з компанією Clarivate Analytics було укладено договір та здійснено оплату послуг. Завдяки цьому державні та комунальні ЗВО та наукові установи і надалі мають безкоштовний доступ до бази даних Web of Science Core Collection.

Проте вже після завершення процедури укладення договору з’ясувалося, що журнал «Physical Oceanography», який індексується базою даних Scopus, включено і до бази Web of Science Core Collection. З огляду на це МОН підготувало звернення до компанії Clarivate Analytics з вимогою усунути це порушення. В іншому разі умови співпраці будуть переглянуті.

Щодо подальших дій

Ми розуміємо, що безкоштовний доступ до міжнародних наукометричних баз даних є важливим інструментом для інтеграції української науки у світовий та Європейський дослідницький простори. Тому МОН й надалі вестиме діалог з обґрунтуванням своєї позиції, щоб розв’язати цю ситуацію максимально швидко та ефективно.

Крім того, щоб оперативно виявляти та реагувати на такі ситуації в майбутньому, МОН започаткувало системний моніторинг включення видань, що видаються на тимчасово окупованих територіях України, в міжнародні бази даних Scopus та Web of Science Core Collection.

Нагадуємо, що прийом заявок на конкурс українсько-французьких науково-дослідних проєктів продовжено до 17 серпня.