A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Ігор Гарбарук: МОН підтримує ініціативу щодо досягнення гендерного паритету в атомній галузі

Опубліковано 30 листопада 2020 року о 19:00


З метою підкреслення ролі науковиць у суспільстві та вручення премії для мотивації й розширення можливостей жінок, які працюють у ядерній енергетиці, в Києві відбулася ІІ Щорічна конференція «Women in Nuclear Ukraine». Учасником заходу став заступник Міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук.

Головними питаннями заходу були:

  • національна спроможність України щодо забезпечення кадрового резерву в ядерній сфері; 
  • гендерна рівність у ядерній енергетиці; 
  • наука, технології та інновації в ядерному секторі, а також актуальні виклики для системи національної безпеки в межах забезпечення екологічної, ядерної та кібербезпеки.

«Одним з основних напрямів забезпечення енергетичної безпеки нашої держави має стати подальший розвиток ядерної енергетики. Саме у сфері професійно-технічної та вищої освіти й науковій сфері формується людський потенціал, кадровий резерв, зокрема, для ядерної галузі. Наразі ліцензію на здійснення освітньої діяльності за спеціальністю атомної енергетики мають п’ять закладів вищої освіти та один заклад фахової передвищої освіти, що готують кадри для ядерної сфери. Встановлення гендерного паритету є однією з головних цілей розвитку тисячоліття ООН, однією з найважливіших цінностей Європейського Союзу і України», – зазначив Ігор Гарбарук.

Станом на 1 жовтня 2020 року за зазначеною спеціальністю здобувають фахову передвищу та вищу освіту 622 особи, у тому числі за кошти державного бюджету – 364 особи, зокрема в розрізі освітніх (освітньо-професійних) ступенів, освітньо-кваліфікаційного рівня: 

  • молодший спеціаліст – 24 особи, у тому числі за державним замовленням – 19 осіб;
  • фаховий молодший бакалавр – 10 осіб, усі за державним замовленням;
  • бакалавр – 339 осіб, у тому числі за державним замовленням – 218 осіб;
  • магістр – 249 осіб, у тому числі за державним замовленням – 117 осіб.

«Наші університети не тільки готують кадри для сфери атомної енергетики, а й проводять підготовку резерву керівників вищої ланки управління НАЕК «Енергоатом». Україна взяла на себе зобов'язання подолати гендерну асиметрію в усіх сферах життя суспільства впродовж наступних десятиліть. Для досягнення цієї мети протягом останніх років Уряд України ухвалив низку нормативно-правових актів, зокрема, в галузі освіти. Можна сказати, що українська освіта є достатньо чутливою до проблем гендерної рівності. У межах реалізації Програми EU4Skills проведено гендерний аудит сфери професійно-технічної освіти. Його рекомендації будуть імплементовані в нормотворчій діяльності Міністерства освіти і науки України», – доповнив Ігор Гарбарук.

Згідно з міжнародними дослідженнями на долю жінок в ядерній енергетиці в усьому світі припадає лише 22,4%. В Україні відсоткове співвідношення частки чоловіків і жінок теж значно відрізняється (близько 20%). 

Також у межах заходу визначено 10 жінок, які працюють у різних сферах ядерної енергетики, мають відповідні компетенції, досвід та досягнення. Вперше нагороджено жінок-професіоналок у сфері ядерної енергетики за п’ятьма номінаціями:

  • «Лідерка»;
  • «Менторка»;
  • «Освітянка»;
  • «Професіоналка»;
  • «Працівниця».

Серед них і освітяни. У номінації «Освітянка» перемогла  Поліна Синовець  – керівниця Одеського Центру з питань нерозповсюдження, Одеський Національний Університет імені І. І. Мечникова. Звання «Професіоналка» отримала Тамара Кузнєцова – начальниця відділу фізичного захисту Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний Інститут».

Пам’ятні нагороди номінанткам вручали Ігор Гарбарук і заступник Міністра енергетики України Євген Владіміров.

Церемонія пройшла в оточенні представників Держави та Уряду, громадських та політичних організацій України, США, Швеції, Норвегії, Канади, Великої Британії.

Захід організовано українським представництвом всесвітньої мережі «Women in Nuclear Global» – «WiN Ukraine», за підтримки шведського та норвезького регуляторних органів і Посольства США. 

Нагадаємо, українські ЗВО беруть участь у проєкті «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS).