A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

"Хрещення" новачків у крижаній воді, спортивні змагання та взаємні вітання з усього світу – дослідники Антарктиди відсвяткували “Середину зими”

Опубліковано 22 червня 2020 року о 12:28

Українські полярники зі станції “Академік Вернадський” разом із дослідниками Антарктиди з усього світу відзначили Мідвінтер або “Середину зими”. Це свято найдовшої полярної ночі, яке у непростих умовах роботи допомагає науковцям підняти бойовий дух, “похрестити новачків” і посилити спільноту.

Саме свято припадає на 21 червня, однак, у зв’язку з різницею у часі, в Україні це ніч з 21-го на 22-ге червня.

Традиційно на станції “Академік Вернадський” у цей день відбувається “хрещення” у крижаній воді. Після цього кожен новачок отримує право називатись справжнім полярником. Температура води у цей період складає майже -1,5 ⁰С (чим солоніша вода, тим нижче температура її замерзання).

Незмінними для наших дослідників у цей день є й спортивні змагання.  Загалом йдеться про турніри з шахів, дартсу, більярду, настільного тенісу, армреслінгу, перетягування канатів, підтягування на перекладині тощо.

Такий відпочинок на свята – важлива складова дозвілля полярників. Це допомагає знизити психологічну напругу та підняти дух дослідників під час їхньої роботи у складних погодних умовах.

У цей день навіть ті полярники, що не перебувають на крижаному континенті, вітають одне одного та своїх колег. Слова підтримки дослідникам надсилають також урядові та неурядові організації з усього світу. 

“Ми дуже вдячні за вашу роботу та витримку, адже такий тривалий час бути відірваним від родини та звичного кола спілкування – складне випробування. Особливо хочемо привітати учасників ювілейної 25-ї УАЕ, які сьогодні зустрічають Мідвінтер на станції посеред полярної ночі. Ми подумки з вами, щиро поділяємо і ваш біль за нещодавньою втратою товариша, і ваші тривоги та надії. Ми завжди готові підтримати та допомогти вам, наскільки це можливо за 15 тисяч кілометрів. Щиро зичимо здоров’я та енергії, чекаємо на ваші нові відкриття, але головне – чекаємо вас вдома”, – так наших дослідників привітала т.в.о Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Вона також додала, що “ми не можемо зробити полярну ніч світлішою чи коротшою, але принаймні намагатимемося максимально покращити умови непростої роботи дослідників”. 

Так, йдеться про старт модернізації станції “Академік Вернадський”. Окрім цього, МОН і НАНЦ вперше за 20 років ініціювали  перегляд збільшення польових виплат учасникам експедицій, відповідну постанову вже подано на розгляд Уряду України.

Нагадуємо, що кожної середи о 14:00 на YouTube МОН і FB-сторінках МОН і Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) триває трансляція «Антарктичних уроків» для школярів і дорослих. У наступних випусках ми дізнаємось про те, для чого досліджувати крижаний континент і як полярники працюють у Антарктиді. Всі випуски, що вже вийшли, можна переглянути за посиланням.