A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

«Горизонт 2020» в Україні: 203 грантових угоди на суму понад 38 млн євро

Опубліковано 30 жовтня 2020 року о 14:09


203 грантових угоди на суму 38 млн 358 тис євро підписали учасники Програми «Горизонт 2020» в Україні. Проєкти реалізовують 153 українських суб’єкти наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності, починаючи з 2014 року і дотепер. 

«Програма «Горизонт 2020» завершується наприкінці цього року, а її успішна реалізація надала шанс нашим науковцям розкрити свій науковий потенціал саме в Україні. Ми зацікавлені у подальшій співпраці з Євросоюзом та участі в наступній програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Це сприятиме широкому залученню української наукової спільноти до участі в міжнародних проєктах, формуватиме новий рівень якості освітнього процесу в Україні», – зазначив т.в.о. Міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

У період 2019-2020 рр. українські делегати взяли участь у 25 засіданнях комітетів, відповідальних за моніторинг виконання проєктів Програми «Горизонт 2020». 26 українських організацій  виступили у ролі координаторів проєктів. Це свідчить про високий рівень фахових компетенцій українських учасників.  

Зараз заклади вищої освіти та наукові установи України становлять понад 40% всіх організацій від України, що є виконавцями проєктів Програми «Горизонт 2020». Перше місце за кількістю реалізованих проєктів посідає Київський національний університет імені Тараса Шевченка, який бере участь у реалізації 8 проєктів. 

Українськими учасниками Програми «Горизонт 2020», які залучили найбільше грантових коштів для виконання проєктів, є заклади вищої освіти м. Харків: Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (2,06 млн євро) та ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут» (1,55 млн євро).

Також активними учасниками інноваційної діяльності Програми «Горизонт 2020» стали 38 українських організацій малого та середнього бізнесу, які залучили 11,5 мільйонів євро. Крім того, 32 пропозиції від українських підприємств визнані європейськими партнерами як перспективні для реалізації та номіновані відзнакою «Seal of Excellence».

Нагадуємо, реформи МОН направлені на євроінтеграцію України.