A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Горизонт 2020: у межах ініціативи Clean Sky 2 науковці ХАІ отримали 1 млн євро під проект зі зменшення шкідливих викидів в авіаційних двигунах

Опубліковано 08 лютого 2019 року о 15:27

Проект науковців Національного аерокосмічного університету ім. М. Жуковського “ХАІ” отримав близько 1 млн євро в конкурсі авіаційної ініціативи Clean Sky 2 програми Горизонт 2020. У найближчі 4 роки вчені мають втілити технологію для радикального зменшення викидів оксидів азоту в авіаційних газотурбінних двигунах. Українські дослідники є єдиними виконавцями науково-технічних робіт у проекті.

Викиди оксидів азоту негативно впливають на здоров'я людини та стан довкілля. Тому Європейська рада з авіаційних досліджень пропонує до 2050 року знизити такі викиди з авіаційних двигунів на 90%.

“Наша команда розпочала дослідження у цій галузі майже 20 років потому. За цей час ми розробили технологічні рішення, які можуть радикально знизити викиди оксидів азоту в авіаційних газотурбінних двигунах. Але поки що це  перевірено тільки теоретичними розрахунками. Для успішного впровадження винайдених методів не вистачає експериментальних перевірок. Тепер вони будуть реалізовані у проекті” – розповів науковий керівник проекту Дмитро Долматов.

Це вже другий проект ХАІ у програмі Clean Sky 2. У 2018 році вони увійшли до українського консорціуму, який вперше в країні розпочав роботу у цій ініціативі над проектом AMBEC. У ньому науковці досліджують складні фізичні явища, що відбуваються у камері підшипника авіадвигуна.

Нагадаємо, що відтепер НАНЦ вивчатиме Антарктиду з космосу.