A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Головні підсумки реалізації Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки

Опубліковано 30 грудня 2022 року о 14:05


Цього року за ініціативи першої леді Олени Зеленської стартувала Національна програма психічного здоров'я та психосоціальної підтримки. У межах програми МОН було здійснено низку заходів для підтримки кожного українця та українки.

Для надання актуальних та простих порад спільно із волонтерами (психологами та дитячими педагогами) телеграм-каналів «Підтримай дитину» та «Подбай про себе» опубліковано поради, техніки та рекомендації. Загалом оприлюднено понад 60 інфографік. 

Також реалізовано серію відкритих вебінарів із загальною кількістю переглядів близько 90 тис. учасників.

Для поліпшення психологічного стану створено телеграм-канал «Подбай про себе». На каналі наявні психологічні поради, техніки, мотиваційні рекомендації для громадян. Важливою опцією спільноти єможливість поставити питання психологу, а також отримати від нього просту пораду. Канал охоплює близько 3 тис. осіб. 

З турботою про батьків і освітян, які підтримують зв’язок зі своїми вихованцями, педагоги та дитячі психологи за підтримки Міністерства освіти і науки України запустили телеграм-канал «Підтримай дитину». На каналі ви зможете знайти прості рекомендації, ігри та розвивальні вправи, які можна виконувати у сховищі, вдома чи під час евакуації. Матеріали публікуються щоденно. На каналі вже опубліковано аудіоказки, словесні ігри, завдання для артикуляційної гімнастики та інші корисні матеріали. Автори готують матеріали в текстовому форматі, які можна легко завантажити навіть з нестабільним доступом до інтернету. Канал охоплює близько 15 тис. осіб

Крім того, для батьків було проведено 6 вебінарів, що відбулися в межах проєкту «Батьківський HUB». 

Спільно з онлайн-платформою Creative Practice створено анімаційний ролик «Як говорити з дитиною про війну» – 7 порад від психологів.

Також спільно з Інститутом модернізації змісту освіти та Асоціацією інноваційної та цифрової освіти за участю провідних міжнародних експертів з психології розроблено курс підвищення кваліфікації для освітян «Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу під час та після завершення воєнних дій». Курс пройшли понад 25 тис. освітян.

Заходи були спрямовані для того, щоб допомогти українцям контролювати психоемоційний стан, уникнути страху, панічних приступів чи навіть постравматичного синдрому (ПТРС).

Нагадаємо, раніше розповідали, як «в очікуванні» зберігати спокій.