A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Рівні права та можливості для чоловіків та жінок є частиною декларованої чинної державної політики – відбулось заключне засідання 29-го Економіко-довкільного форуму ОБСЄ

Опубліковано 10 вересня 2021 року о 17:04


Сьогодні, 10 вересня 2021 року, відбулось заключне засідання 29-го Економіко-довкільного форуму ОБСЄ «Сприяння безпеці, стабільності і сталому розвитку в регіоні ОБСЄ на основі розширення прав і можливостей жінок в економічній області». Захід відбувся 9-10 вересня у Празі, Чехія. 

У заході брали участь вищі посадові особи держав-учасниць, відповідальних за формування міжнародної економічної та екологічної політики в зоні ОБСЄ, представники Парламентської асамблеї ОБСЄ. Серед них: Олександр Пижов, генеральний директор директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик МОН, Бранкіца Янковіч, Уповноважена Уряду Республіки Сербія з питань захисту рівності, Річард Теутен, заступник директора Департаменту економічного співробітництва та зростання Міністерства закордонних справ Великої Британії, доктор філософії Ленка Сімерська, керівник відділу гендерної оплати праці Департаменту сімейної політики та захисту прав дітей Міністерства праці та соціальних справ Чеської Республіки, доктор Елгун Сафаров, віце-голова Комітету ООН з боротьби з дискримінацією жіночої статі, Азербайджанська Республіка та інші.

“Гендерна освіта є частиною декларованої чинної державної політики. Для запровадження гендерної рівності в закладах освіти освітяни та педагоги керуються принципом гуманізації та демократизації освітнього процесу, змістом яких є повага до жінки та чоловіка, відсутність насилля, толерантні стосунки, забезпечення рівності між чоловіком та жінкою, розширення прав і можливостей жінок”, – зазначив Олександр Пижов. 

Також він наголосив, що право на освіту гарантується незалежно від віку, раси, стану здоров’я, громадянства, національності, політичних, релігійних чи інших переконань, кольору шкіри, місця проживання, мови спілкування, походження, соціального і майнового стану, наявності судимості, а також інших обставин та ознак.

Під час виступу, Олександр Пижов зазначив, що у статті 24 Конституції України зазначено, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. У статті 21 Конституції України усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.