A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Формування делегації для переговорів щодо участі України в Програмі наукових досліджень та навчання Євратом – розпорядження Уряду

Опубліковано 14 квітня 2021 року о 17:16


Сьогодні, 14 квітня 2021 року, Урядом ухвалено розпорядження, спрямоване на виконання необхідних міжнародних процедур з метою підписання нової Угоди між Україною та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України в Програмі наукових досліджень та навчання Євратом на період 2021-2025 рр. (Програма Євратом).

«Участь українських науковців у наступній Програмі Євратом дозволить посилити позицію України в програмах Європейського Союзу у сфері науково-дослідницької та інноваційної діяльності, збільшити кількість спільних проєктів, що виконуються українськими та європейськими вченими, та покращити якість наукових досліджень», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Документом передбачено надання повноважень Міністру освіти і науки України очолити делегацію від України з метою проведення зазначених переговорів із делегацією Європейської Комісії, затвердження складу делегації України у складі представників зацікавлених центральних органів виконавчої влади, а також затвердження Директив делегації для перемовин з Європейською Комісією щодо участі України в наступній Програмі Євратом.

Реалізація розпорядження впливатиме на:

  • створення сприятливих умов для участі українських наукових установ та інших суб'єктів господарювання у перспективних проєктах сфери ядерної енергетики, що сприятиме імплементації державою стандартів ядерної безпеки Європейського Союзу;
  • розбудову національної інноваційної екосистеми; 
  • залучення фінансування на наукові та інноваційні проєкти, а також забезпечення нормативно-правового підґрунтя для розширення участі країни в міжнародному науково-технічному співробітництві та розвитку її дослідницьких можливостей;
  • можливість українським вченим отримати необхідні умови для проведення наукових досліджень у сфері термоядерного синтезу та ядерного поділу, інтегруватися у світовий дослідницький простір та в майбутньому зробити свій внесок у довгострокову декарбонізацію енергетичної системи у безпечний, ефективний та надійний спосіб.

Нагадаємо, Програма Євратом є комплементарною програмою до рамкових програм Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» і «Горизонт Європа»  й визначає широкомасштабні цілі для співпраці в науковій, науково-технічній та інноваційній сфері з метою зміцнення дослідницького потенціалу та трансферу наукових знань і технологій. Упродовж 4-х років участі України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (з 2016-го до 2020 року) 35 українських установ на реалізацію проєктів залучили 6 млн 940 тис. євро із загального бюджету Програми «Горизонт 2020», було підписано 19 грантових угод, з них 5 грантових угод – у 2019 році та 10 грантових угод – у 2020 році.