A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Експерти МОН і Мінекономіки дали поради закладам освіти щодо закупівлі послуг з харчування

Опубліковано 15 січня 2021 року о 12:03


Як планувати і здійснювати закупівлі послуг з харчування, які особливості має тендерна документація і чим важлива система управління безпечністю харчування НАССР – про це розказали експерти МОН і Мінекономіки під час вебінару “Особливості закупівель і впровадження НАССР у сфері організації харчування у закладах освіти”.

Вебінар відбувся в межах реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді Оленою Зеленською. Під час заходу було презентовано ресурси з методичними, навчальними та роз’яснювальними матеріалами щодо застосування закупівельного законодавства та роботи е-ситеми публічних закупівель, які розробили Мінекономіки і ДП “Прозорро”.

Зокрема, йшлося про:

  • інформаційний ресурс Мінекономіки в розділі “Публічні закупівлі” (рубрики “Професіоналізація” та “Консультації з питань закупівель”);
  • схематичне зображення процедур закупівель в е-системі “Прозорро”;
  • Прозорро Інфобокс – портал корисних матеріалів про публічні закупівлі зі статтями і відео про е-систему закупівель;
  • бібліотеку примірних сертифікацій із можливістю пошуку потрібної специфікації для полегшення роботи з тендерною документацією.

Також експерти обговорили впровадження системи управління безпечністю харчування і аналізу ризиків та критичних точок контролювання НАССР (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points). Це система, котра встановлює, оцінює і контролює ризики, що є значними з огляду на безпечність харчових продуктів.

Так, впровадження системи НАССР на потужності виробництва харчування є важливим, оскільки вона – дієвий інструмент для введення в обіг безпечних харчових продуктів, а також забезпечення належного виконання умов договору.

Враховуючи специфіку предмета закупівель, замовнику доцільно вимагати від учасника документальне підтвердження інформації стосовно дотримання вимог НАССР. Це забезпечує: 

  • підвищення ефективності закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти,
  • організацію безпечного харчування в закладах освіти,
  • уникнення потенційних ризиків, пов’язаних з недобросовісною конкуренцією між учасниками процедури закупівлі.

Вебінар відбувся в межах кампанії “Освіта у нових громадах від А до Я”, яку реалізує швейцарсько-український проєкт DECIDE – “Децентралізація для розвитку демократичної освіти” та проєкту “Архітектура реформ в Україні” за фінансової підтримки ЄС.

Онлайн-запис вебінару доступний для перегляду на Facebook-сторінці МОН за посиланням. Матеріали вебінару будуть доступні за цим посиланням

Нагадаємо, МОН спільно з Центром здоров’я і розвитку “Коло сім’ї” та за підтримки українсько-швейцарського проєкту “Психічне здоров’я для України” продовжує серію вебінарів для підвищення рівня обізнаності педагогів та фахівців інклюзивно-ресурсних центрів щодо психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами та турботи про психічне здоров’я дітей під час навчання.