A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Двоє студенток луцького вишу створили макет пам'ятки ХХ століття - його передали до місцевого музею

Опубліковано 29 серпня 2019 року о 12:52

Двоє студенток факультету будівництва та дизайну Луцького національного технічного університету Дарина Білоус та Катерина Олексійовець створили реконструкцію садиби Липинських, яка є історичною пам'яткою національного значення. Дівчата відтворили рельєф ландшафту, житлові будинки та побутові споруди відповідно до їх розташування у 1930-х роках.

Працюючи над проєктом студентки опрацьовували тематичні дослідження, консультувалися з працівниками музею Липинських та істориками. Сам макет виконаний в масштабі 1х200. На ньому розмістили будинок колишніх власників садиби, господарський двір, виробничі приміщення, парк та озеро. Більшість цих споруд, окрім житлового будинку Липинських, нині втрачено.

“За допомогою геодезичної зйомки нам вдалося відтворити ландшафт тих часів. Так можна уявити, як виглядала садиба майже 100 років тому. Усі нерівності поверхні ми вирізали на пінопласті”, - зазначили авторки макету.

Проєкт-реконструкція було реалізовано в межах випускної бакалаврської роботи “Реновація музею-садиби Липинських в селі Затурці”. У створенні доробку дівчатам допомагали фахівці кафедри будівництва та цивільної інженерії Луцького НТУ Петро Біскуб, Юлія Мельник та Олег Вережко.

Нині макет передали меморіальному музею, розташованому на території садиби.

Нагадаємо, що археологи МДУ провели розкопки у Словаччині.